Video

'Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheid', Onderzoeksraad hard voor bedrijf

9 juli 2015 om 12:10 • Aangepast 25 april 2020 om 06:01
nl
Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheidsrisico's. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de explosies die 3 juni vorig jaar plaatsvonden bij het bedrijf. Dit rapport werd donderdagochtend gepubliceerd. Verslaggever Erik Peeters spreekt van 'pittige kritiek'. "Volgens de Onderzoeksraad moet Shell de hand in eigen boezem steken."
Geschreven door

Shell bleek niet bedacht op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot de ontploffing, blijkt uit het onderzoek. "Hierdoor waren medewerkers niet in staat tijdig in te grijpen. Met name bij het doorvoeren van wijzigingen in productieprocessen, van installaties en van grondstoffen moet het bedrijf beter onderzoek doen naar eventuele nieuwe risico's die hierbij ontstaan."[YouTube:body:http://youtu.be/CcVovKeIQ74]ExcusesVolgens Shell ontstond de explosie door overdruk in de reactor van de fabriek. Dat gebeurde in een van de fabrieken waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen worden geproduceerd. Volgens de raad heeft Shell het opwarmproces van de fabriek, waarbij de explosie plaatsvond, de afgelopen 35 jaar niet diepgaand onderzocht. Hierdoor was er onvoldoende zicht op de risico's.
Shell bood half juni al excuses aan voor de explosie. Volgens een intern onderzoek had het bedrijf de explosie op het chemisch complex in Moerdijk moeten voorkomen. [Tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/619061334261547008]Bewoners verbaasden zich erover dat de sirenes niet klonken tijdens de brand. Dat noemt de Onderzoeksraad een juiste beslissing. "De sirenes vormen het laatste redmiddel, die moeten pas afgaan als de brand echt uit de hand loopt en dat was niet het geval."[Tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/619059691017084928]'Hoge verwachtingen niet waargemaakt'De meest risicovolle bedrijven in Nederland, waartoe Shell behoort, moeten 'alle mogelijke maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen', benadrukt de OVV. "Met name van een bedrijf als Shell dat zich profileert als voorloper op het gebied van veiligheid en dat ook als zodanig bekendstaat bij de toezichthouders, verwacht de raad een kritische blik op de eigen processen en veiligheidsprocedures."
De Onderzoeksraad is verbaasd dat bij Shell Moerdijk 'de interne procedures niet zijn opgevolgd, er onvoldoende lessen zijn getrokken uit eerdere incidenten en signalen binnen de eigen organisatie en onjuiste aannames zijn gemaakt over basale chemische reacties'. "Shell heeft de hoge verwachtingen over veiligheidsbeheersing binnen het bedrijf dan ook niet waargemaakt."[Tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/619062550492262400]'Herhaling uitgesloten'Volgens Shell sluiten de conclusies van de raad aan bij de verbeteracties die door het bedrijf in gang zijn gezet. De fabriek wordt volgens Shell 'dusdanig aangepast dat herhaling van eenzelfde incident is uitgesloten'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.