Video

Forse stijging van oudere daklozen in Brabantse opvangcentra

17 december 2014 om 19:27
nl
Bij de opvangcentra voor daklozen in Brabant melden zich steeds meer oudere mensen die als gevolg van de economische crisis dakloos zijn geworden. Voor de centra gaat het om een nieuwe groep cliënten. Ook het aantal jonge gezinnen dat vanwege financiële problemen in de crisisopvang terecht is gekomen, is de laatste jaren fors gegroeid.
Geschreven door

De opvangcentra kregen sinds 2010 tien procent meer daklozen binnen. "De toename als gevolg van de economische omstandigheden is bijzonder groot", zegt directeur Han Cremers van het Verdihuis in Oss.
Speciaal voor de groeiende groep gezinnen met jonge kinderen heeft het Verdihuis een deel van de crisisopvang opnieuw ingericht. "Daar kunnen ze bijvoorbeeld zelf koken."
Bij Neos in Eindhoven zijn de vijf plaatsen die speciaal voor jonge gezinnen zijn bedoeld permanent bezet. Daarnaast is er een wachtlijst.
Inwonende tienerouders:'Uiteindelijk ging het mis'Cherene en haar vriend Indra woonden als tienerouders in bij hun ouders, maar dat ging mis. Met hun twee jonge kinderen kregen ze een gezinskamer bij Neos. Daar konden ze na vijf maanden uitstromen."Vooral in het begin was het niet fijn, maar we zijn hier goed op weg geholpen," zegt Indra.  Het jonge gezin woont nu in een eigen appartementje.
Zover is Mandy (28) nog niet. Ze kwam met twee jonge kinderen uit Curacao en zwierf een tijdje langs verschillende adressen voordat ze deze maand  bij Neos terecht kon. "Ïk ben ervan geschrokken dat zoveel mensen in Nederland daklozenopvang nodig hebben," zegt Mandy. Zelf hoopt ze over een jaar met haar gezin in een eigen huisje te wonen.
De daklozenopvang van SMO in Den Bosch heeft als gevolg van de enorme toename een wachtlijst van bijna zestig mensen waarvoor geen plaats meer is in de crisisopvang. "Wij zijn het laatste station waar ze nog opvang kunnen krijgen, dus als ze hier niet meer terecht kunnen dan blijft alleen de straat over", zegt Jan Rycken van SMO Den Bosch.
Gemiddelde schuld van 30.000 euroVolgens Rycken zijn de financiële problemen waarmee mensen binnenkomen enorm. "Het gaat om cliënten die vanwege een hypotheek of faillissement grote schulden hebben. De gemiddelde schuld is 20.000 tot 30.000 euro."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.