Video

Medium Robbert van den Broeke ontkent versturen gruwelijke foto's en bedreigingen: 'Dit ben ik niet'

19 januari 2015 om 11:42 • Aangepast 21 november 2020 om 20:30
nl
Wie zijn ontbijt deze ochtend binnen wil houden, moet vooral niet het Twitteraccount van medium Robbert van den Broeke uit Bosschenhoofd bekijken. De werkelijk afschuwelijke bloederige foto's, zouden doen vermoeden dat Van den Broeke psychopathische trekken vertoont. De dreigmails en doodsverwensingen die vanuit zijn Twitteraccount en mailadres worden verstuurd, lijken het beeld te bevestigen. "Maar", zo zegt het medium: "Dit ben ik absoluut niet. Ik vind het verschrikkelijk."
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens Van den Broeke zijn zijn mail- en Twitteraccount (Schokkende beelden. Red.) gehackt.
Al jaren aan de gang"Dat gebeurde in 2012 en 2013 al een keer. Toen hebben we mijn computer opnieuw beveiligd en hield het op. Sinds een week of twee is het weer begonnen."
Onder meer een lid van Stichting Skepsis is slachtoffer van de haatmails. Stichting Skepsis bekritiseert Van den Broeke al jaren en gelooft niet zo in de onschuld van het medium. Sommigen verspreiden de mails en dreigtweets die ze van het account krijgen op Twitter. Daarbij laten ze boodschappen achter als: "Hij doet het of laat iemand het voor hem doen" en "net weer twee haatmails gekregen van @Robbertvdbroeke. Zelfs met een foto van Robbert erbij. Psychopaten hebben geen zelfbeheersing."
Doorlopende dreigementenDe laatste tweet is van Constantia Oomen. Zij is al jaren kritisch op het werk van Van den Broeke, is ook betrokken bij Stichting Skepsis en was op internetfora, zoals Fok.nl zeer kritisch over het West-Brabantse medium. Oomen krijgt al ruim twee jaar dreigmails van het mailadres van Van den Broeke.
"Het gaat niet om een paar keer, maar ik krijg doorlopend dreigementen. Ik heb geen aangifte gedaan, omdat ik in Amerika woon, maar ik heb alle dreigmails bewaard." Oomen heeft ruim twee jaar aan dreigmails verzameld in Dropbox (voor Dropbox is een account nodig, veel van de documenten zijn schokkend, Red.) en heeft het maandag openbaar gemaakt.
Oomen is ervan overtuigd dat Robbert zelf, mogelijk samen met een vriend van hem, achter de dreigmails zit. Dat hij de dreigementen nu zo in het openbaar op Twitter uit, is volgens Oomen een wanhoopsdaad. "Ik heb de afgelopen dagen contact gezocht met verschillende media. Hij doet dit nu in een krampachtige poging om mensen te laten geloven dat zijn account is gehackt."
RaarDaarbij vindt Oomen het raar dat hij tussen de gruwelijke foto's en tweets door, mensen wel op Twitter waarschuwt dat zijn account is gehackt en dat die berichten niet van hem afkomstig zijn. "Dan kun je dus blijkbaar nog wel inloggen op je account. Waarom verwijder je dan niet al die gruwelijke foto's of stop je met het account?" Volgens Van den Broeke is zijn instelling zodanig dat hetgeen op Facebook wordt gedeeld ook automatisch op Twitter wordt geplaatst.

Ook Pepijn van Erp, bestuurslid van Skepsis, vindt het verhaal dat een hacker achter de dreigmails en tweets zou zitten erg ongeloofwaardig. "Ik heb alleen contact met Oomen gehad via mail en ik ken haar niet persoonlijk, maar zij is niet de enige die de afgelopen jaren dreigmails kreeg. Wij hebben ook van andere mensen die kritisch op hem waren, onder meer uit Engeland, soortgelijke berichten gehoord. Ook bij ons op het blog liet hij jaren geleden dreigende reacties achter. Die waren te herleiden tot zijn ip-adres."
'Het zou dom zijn'Robbert zegt het erg te vinden dat de sceptici de dreigmails nog meer podium geven door de dreigementen te retweeten. "Dat mensen niet in mij geloven, moeten ze zelf weten. Het is een democratisch land. Maar dit ben ik niet. Het zou ook heel dom zijn om zulke schokkende foto's en tweets op mijn Twitteraccount te plaatsen. Dan zou ik al mijn volgers verliezen."
Het medium laat weten dat zijn sceptici niet de enige slachtoffers zijn. "Ook vrienden en kennissen van mij krijgen deze gruwelijke mails. Ik ben er helemaal kapot van."
Aangifte van computervredebreukVan den Broeke zegt dat hij afgelopen vrijdag aangifte heeft gedaan van computervredebreuk bij het politiebureau in Etten-Leur. De politie kan dit niet bevestigen, omdat het om privacygevoelige informatie gaat. Robbert hoopt dat iedereen die de haatmails ontvangt ze naar hem doorstuurt. "Zodat de politie ze kan onderzoeken en de schuldige wordt gepakt."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.