Mogelijk ook in Breda straks vondelingenkamer:

3 maart 2015 om 08:55
nl
Naar aanleiding van de vondst van het pasgeboren meisje in de Christiaan Huygensstraat in Breda heeft zich bij de Stichting Beschermde Wieg iemand gemeld die een vondelingenkamer in Breda wil beginnen. Kitty Nusteling van Beschermde Wieg: "De contacten zijn nog heel pril. Maandagochtend kregen we een mail van iemand die al heel lang met de gedachten rondliep zich bij ons te melden en die dit een geschikt moment vond."
Geschreven door

De Stichting Beschermde Wieg beheert onder meer al vondelingenkamers in Oudenbosch en Middelburg. Die eerste is nog niet officieel geopend.
Een vondelingenkamer is een ruimte in een huis van een particulier. Moeders kunnen daar dag en nacht een kind in een wiegje achterlaten. Ook is de mogelijkheid om via een intercom contact te maken met degene die de wiegenkamer beheert.
Geschikt"We gaan bekijken of de ruimte die deze mevrouw aanbiedt geschikt is. Het moet een ruimte zijn van 2 bij 1 minimaal. Vanaf de straat moet de kamer met een deur toegankelijk zijn en ook vanuit het huis moet een deur naar vondelingenkamer zijn."
Ook moet bekeken worden of de dame in kwestie zelf aan de voorwaarden voldoet. "Een Beschermde Wiegmoeder moet bijvoorbeeld ook allerlei trainingen volgen en er moet altijd iemand binnen vijf minuten in de kamer kunnen zijn."
Nusteling benadrukt dat de stichting ook nog openstaat voor andere aanmeldingen. 'Er is al eens eerder iemand geweest die interesse had maar dat is uiteindelijk niet doorgaan. Dus mensen moeten niet denken dat contact opnemen nu geen zin meer heeft omdat er al een kandidaat is."
Geen gebruik Stichting Beschermde Wieg  heeft ook een telefoonlijn en een chat waar moeders anoniem om hulp kunnen vragen: "Afgelopen week zijn er zes vrouwen geweest die zich daar gemeld hebben. Soms leidt dat tot een telefoongesprek waarin we oplossingen kunnen bieden of kunnen doorverwijzen naar bijvoorbeeld FIOM."
Tot  nu toe is er nog geen gebruik gemaakt van de vondelingenkamers. Maar volgens Nusteling kunnen ze er zeker toe bijdragen dat baby’s minder snel op onveilige plaatsen te vondeling worden gelegd. Volgens de stichting zijn op die manier in 2014 zes dode baby’s gevonden.
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gedoogt de vondelingenkamers, maar hij is geen voorstander. Volgens hem zijn er al hulpinstanties, zoals Fiom, die moeders de mogelijkheid bieden hun baby in relatieve anonimiteit af te staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.