Video

Francisca (39) werkte 10 jaar met chroom-6 op vliegbasis Volkel: 'Kan ik nog wel kinderen krijgen?'

7 maart 2015 om 15:13 • Aangepast 2 februari 2022 om 10:48
nl
Ze is boos en bezorgd, de 39-jarige Francisca Verheij. Ze werkte tussen 1994 en 2004 op vliegbasis Volkel onbeschermd met de kankerverwekkende stof chroom-6. En dat terwijl defensie eigenlijk sinds 2001 veilig zou moeten werken met de verf. In dat jaar scherpte het ministerie de regels aan nadat duidelijk was geworden dat chroom-6 schadelijk is. "Daar was niets van te merken. Maskers waren er niet en onze boterhammen aten we op nadat we zonder bescherming aan onze handen reparaties hadden uitgevoerd'', vertelt Verheij.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

In haar periode op de basis in Volkel deed ze het onderhoud aan de F16's met chroomhoudende verf. Toen nog niet officieel wetende dat de stof zo gevaarlijk was. Nu woont ze in Duivendrecht en blikt ze terug op haar tijd in Volkel.
'Maagbloeding door chroom-6'Toch keek ze op een verfbus naar de samenstelling van het goedje. "Ik zei tegen mijn ouders: 'Pap, mam, wat erin zit is niet goed. Als ik ooit kanker krijg, dan weten ook jullie waar het door komt.'''
Achteraf gezien lijkt ze nu gelijk te hebben. Al is ze nog altijd niet ernstig ziek. "Maar ik heb wel een maagbloeding gehad op mijn 25ste. Daar slik ik nu nog pillen voor. Ik weet haast zeker dat dat door die chroom-6 komt."
'Deel collega's al overleden'Het baart haar zorgen dat ze ex-collega's ziek ziet worden. "Mensen hebben allerlei soorten kanker. Een aantal van mijn oud-collega's leeft zelfs al niet meer."
Maar wat haar het meeste aangaat is haar droom. "Ik heb een heel grote kinderwens. Niemand weet of chroom-6 die wens in gevaar kan brengen. Maar jaren terug heb ik al een miskraam gehad. Het is maar de vraag of ik ooit kinderen kan krijgen", zegt ze geëmotioneerd.
Oud-medewerkers willen erkenningEen eventuele schadevergoeding vindt ze nog niet eens het belangrijkste. Ze doet een emotionele oproep aan de minister. "Geef alsjeblieft toe dat jullie fout hebben gezeten. Erkenning, dat is het enige wat ik vraag."
''Hopelijk kan ik ooit nog kinderen krijgen. De tijd begint nu wel te dringen. Als dat niet meer lukt, dan zou ik echt heel erg boos zijn.''      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.