CDA'ers weggestuurd tijdens flyeren op station Den Bosch, maar door wie?

16 maart 2015 om 15:53
nl
CDA-wethouder Huib van Olden en CDA-kandidaat Stijn Steenbakkers dachten met de verkiezingen in het vooruitzicht, nog even de laatste stemmen voor hun partij te winnen. Dat liep alleen iets anders dan gedacht. Hij werd maandag namelijk samen met collega's van D66 en SP weggestuurd van de vaste flyerplek, het station in Den Bosch. Maar door wie? Dat is nog even de vraag.
Geschreven door

'Ik stond daar met m'n groene CDA-bakfiets en toen kwamen ze ineens met drie man sterk van de Spoorwegpolitie naar ons toe, of we weg wilden gaan', vertelt Van Olden.
Spoorwegpolitie of niet?Hij weet het honderd procent zeker dat het medewerkers van de Spoorwegpolitie waren want 'zo zagen ze eruit'. Een klein puntje hierbij is toch wel dat de Spoorwegpolitie, met de komst van de Nationale Politie in 2013, is opgeheven. Sindsdien is er geen specifieke Spoorwegpolitie meer en is de verantwoordelijkheid voor veiligheid op het spoor bij verschillende politie-eenheden komen te liggen. De politie heeft dan ook nog geen melding gekregen van het voorval.
Steenbakkers daarentegen weet zeker dat het mensen van de NS waren. Volgens hem hadden ze het erover dat 'wij hun reizigers in de weg zouden zitten' en hadden de heren handboeien aan de broekriem. Ook de NS heeft echter geen melding ontvangen over het voorval. "In het gebouw mag niet, voor het gebouw wel", aldus de NS.
'Flyerende politici wegsturen kan echt niet'Spoorwegpolitie of niet, het blijft een feit dat de wethouder en zijn collega's zijn weggestuurd. En daar waren de politici niet zo over te spreken. "Ik ben heel blij hoor met de politie op het spoor, want met al die mishandelingen van tegenwoordig zijn ze wel echt nodig", vertelt Van Olden. "Maar flyerende politici wegsturen gaat echt te ver."
Ook Steenbakkers snapt er niks van. "Als het nou in de stationshal was, kan ik me nog voorstellen dat we in de weg staan", vertelt hij. "Maar dat was nu echt niet het geval." Wat hij ook niet begrijpt is dat hij niet eerder een waarschuwing heeft gekregen. Steenbakkers stond immers al sinds 6.45 vóór het station te flyeren. Al die tijd heeft er, volgens hem, niemand iets van gezegd. "Pas toen er meer mensen kwamen flyeren kwamen de mannen naar ons toe."
Het is gebruikelijk om in de dagen voor de verkiezingen te flyeren vóór station, op gemeentelijke grond. Het 'rare' volgens Van Olden is ook nog eens dat de politiemannen niet aan konden wijzen waar de politici wél mochten staan. Een kaart met daarop het NS-gebied konden ze niet laten zien.    
Van Olden niet te stoppenMede door zijn functie als wethouder heeft Van Olden ervoor gekozen om er verder niet over in discussie te gaan en 'op enige afstand' verder te flyeren. Hij gaat wel laten uitzoeken hoe dit voorval plaats heeft kunnen vinden.
Of deze actie hem tegenhoudt de laatste stemmers voor de partij te winnen? "Nee hoor, dinsdag staan we er weer gewoon hoor", verzekert hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.