Bureau Jeugdzorg Brabant heeft weer certificaat, mag cliënten aannemen, maar wacht wel snel controle

31 maart 2015 om 19:36
nl
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant in Den Bosch mag vanaf 1 april weer cliënten aannemen. De instelling heeft hiervoor maandag van het Keurmerkinstituut een certificaat gekregen. Het gaat om een voorlopig certificaat, dat in tegenstelling tot een definitief keurmerk niet drie, maar twee jaar geldig is. Ook zal om deze reden niet na een jaar, maar al na een half jaar gecontroleerd worden of de zorg echt weer op orde is.
Geschreven door

De afgelopen maanden was dit niet het geval. Hierdoor kwamen cliënten tijdelijk onder verantwoordelijkheid van de William Schrikker Groep te staan. Deze instelling nam uiteindelijk ruim zevenhonderd zaken over, maar dat is volgens een woordvoerder van deze groep zonder problemen verlopen. Aanvankelijk werd uitgegaan van ongeveer veertig extra zaken.
Verscherpt toezicht blijftOndanks de verstrekking van het certificaat blijft Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant onder verscherpt toezicht van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie. Zij besloten hiertoe, omdat de maatregelen om kinderen te beschermen en de jeugdreclassering bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant onvoldoende op orde waren.
Ook eisten ze dat er snel een duidelijk plan van aanpak komt. Het toezicht duurt in principe een jaar.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant kreeg als enige organisatie in Nederland geen keurmerk. De reden: niet al het personeel beschikte over de juiste papieren. Daarom mocht de jeugdzorginstelling vanaf 1 januari geen nieuwe cliënten aannemen.
Het deed ook Brabantse politici de wenkbrauwen fronsen en de Statenfractie van de VVD stelde er vragen over.
Zorg in andere handenVolgens een woordvoerder van de organisatie was de achterstand een gevolg van 'noodzakelijke bezuinigingen'. Hierdoor moest ze goed én onvoldoende geschoolde medewerkers ontslaan en kwam de zorg voor kwetsbare kinderen in andere handen.
Durk Kooistra, tijdelijk bestuurder van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, noemt de verstrekking van het certificaat een 'belangrijke stap'. Kooistra: "Wij kunnen nu, samen met de Brabantse gemeenten, verder bouwen aan de toekomst van Bureau Jeugdzorg." Hij wil er met zijn collega's voor zorgen dat het verscherpt toezicht wordt opgeheven.  
'Geen kind tussen wal en schip'Ad Veen, de zegsman van de William Schrikker Groep, zegt dat door de overname geen enkel kind tussen wal en schip is gevallen. "Het was een heel intensieve periode. We zijn die samen met medewerkers van Bureau Jeugdzorg goed doorgekomen al hebben ze hiervoor wel cursussen moeten volgen om volgens onze richtlijnen te kunnen werken", aldus Veen.
"De cliënten worden nu weer overgedragen aan deze organisatie. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat kinderen met een andere gezinsvoogd te maken krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.