Minister wil online zetten beelden waarop criminelen zijn te zien toestaan

25 april 2015 om 09:25
nl
Wie straks een crimineel vastlegt met een camera, mag de beelden in de toekomst verspreiden via het internet. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onlangs openbaar maakte.
Geschreven door

De minister verwacht dat door het verspreiden van de beelden er meer 'ogen en oren' bij komen. Dit zou voor meer aanknopingspunten kunnen zorgen, wat ervoor moet zorgen dat criminelen eerder worden gepakt.
Wettelijk niet toegestaanMomenteel mogen burgers en bedrijven volgens de wet camerabeelden van verdachten niet publiceren op het internet. Alleen justitie en de politie mogen dit doen. Van der Steur wil hier, net als een meerderheid in de Tweede Kamer, verandering in brengen.
Uit onderzoek blijkt verder dat ruim zeventig procent van de Nederlanders voorstander is om criminelen 'uit de anonimiteit te halen'. Ook bedrijven staan hier om te springen. Volgens Van der Steur biedt de nieuwe wet 'mogelijkheden die bij deze tijd passen'. Het gebeurt namelijk al langer dat Nederlanders beelden van criminelen online plaatsen.
Lees ook: Man (31) opgepakt die vuurwerk door brievenbus zou hebben gegooid in Schijndel
'Publiceren moet zorgvuldig gebeuren'De bewindsman erkent wel dat er haken en ogen aan het wetsvoorstel zitten. Zo moet het publiceren van camerabeelden zorgvuldig gebeuren, zodat er geen onschuldigen worden gebrandmerkt als daders. Van der Steur pleit dan ook voor duidelijke regels.
Zo moet een slachtoffer eerst aangifte doen van de misdaad. Verder moeten de vermoedelijke dader en het misdrijf duidelijk op de beelden zijn te zien. Zoals een winkeldief die voor de camera spullen in zijn tas stopt en wegloopt zonder te betalen.
Lees ook: Slechtste inbreker ooit faalt hopeloos bij tankstation Argos in Geldrop, bekijk hier de beelden
Altijd verantwoordelijk voor beeldenEr zijn meer kanttekeningen: het is niet toegestaan om beelden online te zetten van kennissen of klasgenoten die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf, zoals vernieling. Het is dan namelijk bij de slachtoffers al bekend wie het misdrijf pleegde.
Ten slotte blijven diegenen die de beelden online zetten, verantwoordelijk. De beelden moeten voor zover mogelijk offline worden gehaald zodra de criminelen zijn gepakt.
Lees ook: 'Ocean's 11' op station Breda: politie geeft beelden vrij van kluisdieven bij Starbucks

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.