Kankerverwekkende chroom-6-verf op vliegbases Volkel en Eindhoven verbannen

10 januari 2016 om 15:36 • Aangepast 2 februari 2022 om 10:52
nl
Op de vliegbases van Volkel en Eindhoven wordt niet meer gespoten met de kankerverwekkende verf chroom-6. Dat laat een woordvoerder van defensie woensdag weten. Uit onderzoek bleek eerder dat bij spuitwerkzaamheden de grensnorm van de kankerverwekkende stof was overschreden.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De spuitcabines op Volkel en Eindhoven zijn verouderd en missen daardoor de juiste afzuigsystemen. De beschermingspakken van het defensiepersoneel dat werkt met chroom-6 zijn volgens hetzelfde rapport van goede kwaliteit.
Andere spuitcabines ook afgekeurdOok op Vliegbases Woensdrecht en Gilze-Rijen zijn een aantal spuitcabines afgekeurd. Daar worden de werkzaamheden met de kankerverwekkende stof verplaatst naar andere verfloodsen.
Deze gebouwen beschikken wel over de juiste afzuigsystemen. In totaal wordt er op tien locaties gewerkt met de chroom-6-verf.
Oud-defensiepersoneel met gezondheidsklachtenOp dit moment hebben zich 2100 (oud-)medewerkers gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Ongeveer zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten, zo heeft minister Hennis-Plasschaert van defensie de Tweede Kamer laten weten.
Ook in Brabant zijn verhalen bekend van oud-defensiepersoneel dat gewerkt heeft met de kankerverwekkende stof. Zo probeert de 39-jarige Francisca Verheij al tijden tevergeefs zwanger te worden. Ook zouden er al mensen aan de kankerverwekkende verf overleden zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.