Korporaal Gijs uit Bergen op Zoom is klaar voor de Slag bij Waterloo

17 juni 2015 om 00:10
nl
Laarzen en geweer gepoetst. Broek en jasje in de plooi. 'Korporaal' Gijs uit Bergen is er helemaal klaar voor. Samen met duizenden figuranten uit de hele wereld doet hij mee aan de grote herdenking van de Slag bij Waterloo.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De Dooij kan niet wachten om het 'slagveld' op te gaan. "Je weet dat het niet echt is maar het gevoel komt wel dichtbij. Overal om je heen wordt geschoten en dan ook nog het lawaai van soldaten en paarden. Het is beangstigend maar ook spectaculair." 'Voor Volk en Vaderland'De 'korporaal' uit Bergen op Zoom dient in Waterloo in het leger van de Prins van Oranje, de latere Koning Willem II. Over de vermeende losbandige levenstijl van zijn bevelhebber wil De Dooij niks weten. "Allemaal propaganda van de Engelsen. Van de prins geen kwaad", zegt hij lachend.

Gijs neemt zijn hobby erg serieus. Het gaat volgens hem dan ook verder dan alleen 'soldaatje spelen'. "Je kunt boeken lezen of films kijken. Maar als je het verhaal naspeelt, krijg je pas echt het gevoel erbij." Sneuvelen is niet ergVrijdag en zaterdag wordt de historische veldslag nagespeeld in Waterloo. Hoewel we de afloop kennen uit de geschiedenisboeken heeft de De Dooij nog geen duidelijkheid over zijn eigen lot. Het zou dus zo maar kunnen dat hij zijn eigen Waterloo beleeft. Niet dat hij dat erg vindt overigens. "Dan kun je lekker uitrusten", aldus de Bergse figurant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.