Dood baby Rosalie in zwembad Reeshof is schuld gemeente Tilburg, 76.000 euro boete

TILBURG - De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby in zwembad Reeshof. De rechtbank heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot een maximale geldboete van 76.000 euro wegens nalatigheid bij het onderhoud aan het binnenbad. De gemeente gaat niet tegen het vonnis in beroep.
De straf valt zestienduizend euro hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

In november 2011 raakte de vijf maanden oude baby Rosalie in het zwembad levensgevaarlijk gewond toen er twee luidsprekers van het plafond naar beneden vielen. Het meisje overleed korte tijd later. Haar moeder raakte gewond aan haar hoofd en been.

ZIE OOK: Ooggetuige drama zwembad Reeshof: ‘Ik zag baby Rosalie onder het bloed zitten’

Nalatigheid
Volgens de rechter is er sprake  van 'grovelijk nalatig handelen'. De gemeente was al sinds 2006 op de hoogte van de risico's. Er zijn daarna verscheidene waarschuwingen uitgegaan dat de bouten moesten worden vervangen. De gemeente liet dat na, zo gaf ze ook zelf toe.

"De gemeente heeft dit nooit gewild en heeft het boetekleed aangetrokken. Tocht reken ik dit de gemeente zwaar aan", aldus de rechter. Burgemeester Noordanus zei in 2012 al dat het fatale ongeval de schuld is van de gemeente Tilburg. Dat zei hij tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport over het ongeluk.


Bouten bruin geworden
In april 2011 verscheen een rapport waarin stond dat de bouten van de speakers boven het peuterbad 'direct' moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto's van compleet bruin geworden bevestigingen.


“Een sluipmoordenaar'', noemde de officier van justitie die bouten tijdens de behandeling van de strafzaak. “Er waren al zes kansen geweest om ze te vervangen.''

ZIE OOK: Moeten inwoners van Tilburg opdraaien voor falende ambtenaren in zwembaddrama Reeshof?