Oeuvre schilder Jeroen Bosch uitgebreid: Drieluik van het Laatste Oordeel is echte Bosch

20 november 2015 om 11:19
nl
Het drieluik van het Laatste Oordeel (1505-1515) blijkt toch een werk van de Bossche schilder Jeroen Bosch te zijn. Dat hebben experts na restauratie van het werk vastgesteld. Een woordvoerder van het Noordbrabants Museum bevestigt de ontdekking na berichtgeving hierover in de Volkskrant vrijdag.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het drieluik hangt in het Groeningemuseum in Brugge. Lange tijd werd gedacht dat het werk in de werkplaats van Jeroen Bosch was gemaakt door assistenten of leerlingen van hem.
In de Volkskrant komt onderzoeker Mathijs Ilsink aan het woord over de ontdekking. Hij geeft aan hoe ‘trefzeker alles op het schilderij is neergezet’. Als voorbeeld geeft hij de engelen om Christus heen. “Als ik dat zie, zie ik de meester”, zegt hij in de krant.
Oeuvre onder de loepDe ontdekking is gedaan door het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Een groot internationaal onderzoek naar de schilderijen van de Bossche schilder. Dit in het kader van Jeroen Bosch-jaar. Het gehele oeuvre van de schilder wordt onder de loep genomen.
Eerder bleek uit het onderzoek al dat twee schilderijen, Kruisdraging van Christus en de Zeven Hoofdzonden, juist niet van de meester zelf zijn. Ook dook een tekening op die weer wel van Bosch bleek te zijn.
Volgens een woordvoerster van het Noordbrabants Museum 'biedt de vondst nieuw licht op de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die Nederland heeft voortgebracht'.
Het BRCP-onderzoek is het meest omvangrijke onderzoek naar Jeroen Bosch ooit. In de afgelopen zes jaar hebben internationale deskundigen onder leiding van Jos Koldewij en Matthijs Ilsink het gehele oeuvre wereldwijd en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken.
"Dat heeft ertoe geleid dat aan elk schilderij dat is onderzocht wel iets nieuws is ontdekt. De volledige onderzoeksresultaten worden in januari 2016 bekendgemaakt, als de tweedelige, wetenschappelijke publicatie verschijnt", aldus de woordvoerster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.