Zaterdagvoetbalteam TGG Den Bosch uit competitie, spelers vechten en 'nemen jointje'

DEN BOSCH - Het eerste zaterdagteam van voetbalclub TGG in Den Bosch is per direct uit de competitie gezet. Het bestuur van deze vereniging heeft dat besloten na een massale vechtpartij, afgelopen zaterdag tegen VV Haaften. Voor de trainer van TGG was de maat afgelopen zaterdag ook vol. Hij gaf aan ermee te stoppen.
Scheidsrechter Arie Kant floot het duel tussen Haaften en TGG. Nadat Haaften een 5-1 overwinning boekte, sloeg de vlam in de pan. De vechtpartij die volgde, maakte diepe indruk op de scheidsrechter: "Er lag een speler van Haaften op de grond. Hij werd tegen zijn hoofd en nek getrapt. Toen ik dat zag gebeuren, moest ik denken aan wat er in het verleden met die grensrechter Nieuwenhuizen is gebeurd."

Kant doelt hiermee op Richard Nieuwenhuizen. Hij werd in 2012 bij een jeugdwedstrijd in het amateurvoetba zo zwaar mishandeld, dat hij later aan zijn verwondingen overleed.

Kant: "Ik heb wel vaker een duw- en trekpartij gezien. Maar dit had ik nog nooit eerder meegemaakt. In mijn emotie dacht ik dat het fluiten voor mij niet meer hoefde. Maar ik laat mijn hobby toch niet afpakken." Hij stopt dus niet.

'Jointje om bij te komen'
Het bestuur van VV Haaften laat via secretaris Heleen de Wit weten dat het 'een verstandige beslissing' is van het TGG-bestuur om het eerste team uit de competitie te halen. Volgens De Wit hing er gedurende het gehele wedstrijd een broerige sfeer: “Spelers van TGG waren aan het vloeken en aan het schelden. Toen één van hen op een bepaald moment zwaar geblesseerd raakte, door eigen toedoen overigens, kreeg hij een jointje om bij te komen."

"Het liep pas echt uit de hand nadat de scheidsrechter had afgefloten. Iemand van TGG, een speler of iemand van de begeleiding, deelde een kopstoot uit en daarna waren de rapen gaar. Eén speler van ons liep uiteindelijk kneuzingen op aan kaak en nek én een hersenschudding. Hij heeft ook aangifte gedaan."

Politie ingeschakeld
"Toen de politie arriveerde waren de grootste problemen voorbij, maar ze heeft nog wel met de scheidsrechter en een aantal spelers kunnen spreken.” De politie onderzoekt de zaak. Ze wil niet zeggen of er aangifte is gedaan.

Ted Timmermans wel. Hij is voorzitter van TGG: “We zijn een club die normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Zo zijn we ook bekend bij de bond en de gemeente en dat willen we zo houden.”

Laatste druppel
De jongste ongeregeldheden waren voor zijn bestuur de laatste druppel die de emmer deed overlopen. Timmermans: “Het was al het derde vervelende voorval met dit team sinds het begin van de competitie. Hier zitten we niet op te wachten." Eerder werd gevochten in de kleedkamer na een uitwedstrijd en in Woudrichem werd een grensrechter beledigd.    

"We hebben het er met de trainer over gehad. Hij was ook al van plan ermee te stoppen, maar we hadden reeds besloten de stekker uit dit team te trekken. Hoe de spelers erover denken, dat is niet mijn probleem. Ze hebben kennelijk geen idee wat ze de vereniging aandoen.” Alle betrokken spelers zijn geschorst en niet meer welkom op de club. Bestuurslid Stefan Zijlemans sluit niet uit dat ze geroyeerd worden.

Eerder problemen bij BVV
Enkele spelers van het bewuste team speelden eerder bij stadgenoot BVV. Bij deze club waren ze niet meer welkom na incidenten waarbij ze betrokken waren.

KNVB prijst daadkracht
De KNVB heeft, zoals gebruikelijk, beide clubs en de scheidsrechter om een verklaring gevraagd. Mocht het zo zijn dat ook spelers van VV Haaften over de schreef zijn gegaan, dan zal ook dat onderzocht worden.

Een woordvoerder van de voetbalbond prijst de daadkracht van het TGG-bestuur. “Maar we vinden het wel jammer dat een team om wat voor reden dan ook wordt teruggetrokken. We willen competities met evenveel ploegen laten eindigen als waarmee we een seizoen zijn begonnen. De tuchtcommissie zal de problemen die zich in het verleden met TGG hebben voorgedaan, meenemen in haar beoordeling. Elke vereniging heeft een strafkaart waarop we incidenten bijhouden.”