Vereniging Eigen Huis: Laarbeek koploper stijging onroerendezaakbelasting

11 december 2015 om 08:55
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Eindhovens stel zorgt voor meer bescherming tegen deurwaarders
1/2 In de gemeente Laarbeek stijgt de ozb volgend jaar met dertien procent
In de gemeente Laarbeek stijgt de ozb volgend jaar met dertien procent. Laarbeek is daarmee koploper, zegt de Vereniging Eigen Huis. Die heeft een steekproef gedaan onder 107 gemeenten.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Ook landelijk gaan huiseigenaren meer betalen voor de onroerendezaakbelasting. De ozb stijgt met gemiddeld 1,8 procent.
Volgens de Vereniging Eigen Huis lijken de gemeenten de afgesproken norm te overschrijden. Volgens afspraken mogen gemeenten hun totale opbrengst volgend jaar met maximaal 1,57 procent laten stijgen.
30 euro meerVolgens de Vereniging Eigen Huis moet een huiseigenaar in Laarbeek 30 euro meer per jaar gaan betalen aan ozb. Vorig jaar deed de Vereniging Eigen Huis ook een steekproef. Toen steeg de ozb landelijk gemiddeld met 2,3 procent.
In Brabant zijn er ook gemeenten waar het bedrag daalt. In Gemert-Bakel gaat de ozb met ruim 11 procent omlaag. Dat scheelt huiseigenaren gemiddeld 50 euro. Maar in Gemert-Bakel waren in de afgelopen jaren ook flinke stijgingen. Huiseigenaren zagen het bedrag tussen 2010 en 2014 stijgen van 189 euro naar 434 euro, een stijging van 129 procent. In Bergen op Zoom daalt de ozb met 5 procent, dat scheelt 10 euro.
'Niet dwingend genoeg'De Vereniging Eigen Huis wil een betere afspraak als het gaat om de stijging van de ozb. "De macronorm van 1,5 procent is niet meer dan een algemene richtlijn, die gemeenten geen enkele prikkel geeft tot matiging van hun ozb-inkomsten."
"Bovendien zijn er geen sancties mogelijk als een gemeente de macronorm overschrijdt, ook niet als die overschrijding zeer fors is," schrijft de Vereniging Eigen Huis in een persbericht.

Wachten op privacy instellingen...