VIDEO

Na 70.000 jaar eindelijk een standbeeld: oermens Andert vereeuwigd in Den Bosch

12 december 2015 om 16:29
nl
De verbazing bij archeologen was groot toen ze bij de bouw van de parkeergarage Sint-Jan in Den Bosch botten en vuurstenen vonden. Het bleek te gaan om resten van Neanderthalerkampementen. Twee jaar na de vondst eert de stad die ontdekking met een humoristisch kunstwerk: Andert.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Hoe beeld je een woonsituatie uit van een volk dat 70.00 jaar geleden leefde? Het is een vraag die kunstenaar Tom L'Istelle zichzelf vaak heeft gesteld de afgelopen maanden.
"Feit is dat er een Neanderthalerkamp was, met resten van een wolharige neushoorn. Ik heb gewoon een interpretatie gemaakt van hoe ik zou denken dat dat er uit zag", zegt L'Istelle.
CarnavaleskDe eerste reacties van Bosschenaren zijn positief. "Het past echt bij Den Bosch", zegt een vrouw. Dat is niet zo gek, want het beeld heeft veel weg van een karikatuur en bevat typische Bossche elementen.
"Echt carnavalesk. Er is ook een beetje van De Draak meegenomen, het beeld bij het station.", vervolgt de vrouw. "Lekker knus zo, met dat kampvuur en dan die grijns van die Neanderthaler."
Wethouder Jan Hoskam is blij met de aanwinst. "Het is onvoorstelbaar dat hier zo lang geleden deze mensen hebben gewoond. Den Bosch is daarmee de oudst bewoonde stad van Nederland."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.