Meeste spookrijders in Brabant. Rijkswaterstaat: 'wij signaleren wellicht meer dan andere regio's'

18 januari 2016 om 18:39
nl
De meeste spookrijders reden in 2015 rond in Brabant. Van de 104 meldingen die de VerkeersInformatieDienst (VID) kreeg, ging het in 22 procent van de gevallen om een spookrijder in Brabant. "Die cijfers kloppen”, zegt Marjan de Groot, adviseur verkeersmanagent van Rijkswaterstaat, in het programma Onder Ons. “Maar het zegt niets over het rijgedrag van Brabanders.”
Profielfoto van Van Bergen Manon
Geschreven door
Van Bergen Manon

Spookrijders worden niet alleen gesignaleerd door de politie of door andere weggebruikers. Ook Rijkswaterstaat kan zien waar het mis gaat via een cameranetwerk. Dat werkt in elke regio hetzelfde maar toch zijn er verschillen, zegt Marjan de Groot van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland: “In Brabant ligt bijna vierhonderd kilometer snelweg. En wij hebben een heel uitgebreid cameranetwerk, dus we zien en signaleren ook veel. Wellicht meer dan andere regio’s.”
Geen verklaringVolgens De Groot is er verder geen verklaring waarom spookrijden vaker voorkomt in Brabant. En dat zegt ook Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst (VID): “Als je logisch nadenkt, kom je tot een combinatie van twee dingen. Er zijn in deze provincie veel kilometers snelweg. En er zijn veel delen waar het rustig is. Dat zouden redenen kunnen zijn."
Marjan de Groot kan zich wel vinden in die redenering: “Juist op rustige momenten - en vooral in het weekend - maken mensen een verkeerde afweging omdat ze dan geen andere weggebruikers kunnen volgen."
Impact spookrijden is grootVolgens Marjan de Groot is de impact van een spookrijder op alle betrokken heel groot. Ook bij medewerkers van Rijkswaterstaat: “Onze medewerkers zien op een scherm een spookrijder. Maar behalve de politie waarschuwen, kunnen ze niet veel meer doen. Dat is best akelig.”
En helaas gebeuren er ook ongelukken door spookrijders. Zo reed in december vorig jaar, op de A16 tussen Breda en Antwerpen, een spookrijder ruim tien kilometer tegen het verkeer in. Gevolg: twee ongelukken in België en vier in Nederland. De spookrijder was een 83-jarige man.  
Ook jongeren zijn spookrijdersHet is niet onderzocht welke leeftijd de meeste spookrijders hebben. "Maar de ervaring leert dat veel spookrijders wat ouder zijn", vertelt Patrick Potgraven de VID. "Maar vlak ook zeker niet de jongeren uit die met alcohol of verdovende middelen de weg op gaan."
Volgens Marjan de Groot van Rijkswaterstaat gebeurt spookrijden in de meeste gevallen per ongeluk. “Mensen willen niet zomaar spookrijden, het is vaak een vergissing.”
Voor wie die vergissing niet wil begaan, heeft De Groot heeft nog een paar tips. “Ga bewust de weg op en bedenk vooraf in welke richting je moet rijden. En zit je per ongeluk toch verkeerd, zet dan meteen je auto aan de kant.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.