Video

Extra onderzoek in rechtszaak rond doodschudden baby Jimmy door oppasmoeder in Oosterhout

22 februari 2016 om 16:31 • Aangepast 21 november 2020 om 12:32
nl
De rechtszaak tegen een 43-jarige gastouder uit Oosterhout die ervan wordt verdacht oppasbaby Jimmy te hebben doodgeschud, is maandagmiddag aangehouden.
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Robert te Veele & Mathijs Pennings

De rechtbank ging akkoord met het verzoek van advocaat Joost Dionisius om extra onderzoek in de zaak.
Dokter SpendloveVolgens de verdediging is op basis van de huidige onderzoeken niet vast te stellen dat de baby door schudden om het leven is gekomen. Dat zou blijken uit een nieuw medisch rapport van arts Danny Spendlove dat kort voor de rechtszaak binnenkwam.
Ook het Openbaar Ministerie wil het stuk van Spendlove eerst bestuderen, maar de rechter keurde Spendlove als deskundige af.
De andere deskundigen die in de zaak al eerder zijn geraadpleegd, krijgen aanvullende vragen en er wordt een nieuwe deskundige aangewezen. De zaak gaat waarschijnlijk in mei pas verder.

Wachten op privacy instellingen...

Shaken Baby SyndroomDe vier maanden oude baby overleed in de zomer van 2013, een week na het vermeende geweld door de gastmoeder. Justitie denkt dat de baby is overleden aan het Shaken Baby Syndroom.
De oppasmoeder zou het kindje te hard door elkaar hebben geschud. De vrouw ontkende eerder bij de politie.
Steun voor verdachteVeel ouders waarvan de kinderen bij de gastvrouw in de opvang hebben gezeten, steunen de verdachte in het proces. Volgens de advocaat van de oppasmoeder had Jimmy geen uitwendige blauwe plekken en geen schade aan de zenuwbanen in de nek. Die symptomen zijn er volgens de advocaat wel als je een baby vastpakt en stevig schudt.
Het zou ook niet duidelijk zijn wanneer er inwendige bloedingen bij Jimmy zijn ontstaan. De advocaat zegt dat het zomaar zou kunnen zijn dat die anderhalve week voor het overlijden van het kind zijn ontstaan en dan kan de oppasmoeder niet verantwoordelijk zijn.
De vader en moeder van Jimmy waren maandag in de rechtszaal en hoorden het verhaal met tranen in de ogen aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.