Brabanders nemen meer maatregelen tegen criminaliteit, verschil in aanpak tussen mannen en vrouwen

1 maart 2016 om 21:52
nl
Brabanders letten beter op hun spullen in vergelijking met de rest van het land. Dat blijkt uit de nieuwe Veiligheidsmonitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceerde. Opvallend daarbij is dat vrouwen vooral op waardevolle spullen letten, terwijl mannen eerder een alarminstallatie installeren.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De Veiligheidsmonitor is een omvangrijk onderzoek dat het CBS en het Ministerie van Veiligheid en Justitie jaarlijks laten uitvoeren. Voor de monitor nemen ze onder meer de handelswijzen van de politie, maar ook die van de normale man en vrouw onder de loep.
Vrouwen en mannen verschillen in aanpakDe Veiligheidsmonitor toont aan dat vrouwen vooral letten op de 'randzaken'. Ze nemen bijvoorbeeld sneller waardevolle spullen mee uit de auto. Ook denken ze eraan 's avonds het licht vaker te laten branden bij afwezigheid. Waardevolle spullen laten ze daarnaast liever thuis.
Mannen blijken eerder te letten op de concrete 'maatregelen'. Zij installeren bijvoorbeeld sneller buitenverlichting en extra veiligheidssloten. Ook zoeken ze vooral hun heil in alarminstallaties. Alleen in het aanschaffen en gebruiken van rolluiken zien de vrouwen dan weer meer nut.
Niet iedereen voelt zich even veiligDe Veiligheidsmonitor bevat ook uitkomsten over het veiligheidsgevoel in de buurt. Daaruit komt naar voren dat Brabanders in het noordoosten en het zuidoosten zich het veiligst wanen. In Tilburg en in het westen in Roosendaal en Bergen op Zoom voelen Brabanders zich minder veilig.
Ontevredenheid over functioneren politie West-BrabantOver het functioneren van de politie verschillen de Brabanders van mening. Terwijl in het midden, oosten en het zuiden het functioneren als 'gemiddeld' wordt gezien, vinden ze in het westen dat de politie nog werk heeft te verrichten. Zo zou het contact beter kunnen met bewoners.
Criminaliteit gedaald ten opzichte van jaar eerderIn 2015 is 17,2 procent van de Brabanders slachtoffer geworden van 'traditionele criminaliteit', een daling van bijna twee procent ten opzichte van een jaar eerder. Brabanders hadden vooral last van vermogensdelicten (12,2 procent).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.