Boeren in Brabant praten verplicht met hun buren, maar veel levert het niet op

7 maart 2016 om 12:29
nl
Boeren in Brabant die willen uitbreiden moeten sinds twee jaar verplicht in gesprek met hun buren. Uit een enquête van de provincie blijkt dat ze dat braaf doen, maar ook dat die gesprekken nauwelijks tot tastbare veranderingen leiden. Veel omwonenden zijn daarom ontevreden over de resultaten van deze verplichte dialoog.  
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Uit de enquête onder de Brabantse gemeenten komt naar voren dat tussen maart 2014 en oktober 2015 in totaal 173 verplichte dialogen zijn gevoerd.
De boeren moeten een verslag van zo'n dialoog toevoegen aan hun aanvraag voor een vergunning. Als ze dat niet doen, krijgen ze geen vergunning.
EenrichtingsverkeerHet valt gemeenten op dat het vaak eenrichtingsverkeer is: de veehouder informeert de buurt over zijn plannen. De gesprekken leiden maar af en toe tot een aanpassing van de uitbreidingsplannen. Meestal gaat het dan om kleine veranderingen, bijvoorbeeld om het planten van struiken voor een nieuwe stal. De gemeenten vragen zich ook af of omwonenden hun kritiek wel altijd durven te uiten, met het oog op de lieve vrede in de buurt.
De provincie stelt vast dat omwonenden en milieugroeperingen na zo'n verplichte dialoog vaak met een kater blijven zitten, omdat de plannen gewoon doorgaan. Toch is de provincie positief over het feit dat boeren en buren nu in elk geval met elkaar in contact moeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.