'Onze jongens moesten rennen voor hun leven', KNVB onderzoekt vechtpartij Sparta'18 en Oranje-Zwart

14 maart 2016 om 14:56
nl
De tuchtcommissie van de KNVB doet onderzoek naar de massale vechtpartij na afloop van de wedstrijd Sparta'18 en Oranje-Zwart uit Helmond. Dat laat een woordvoerder van de voetbalbond maandag weten. Na de topper zondag in de derde klasse C bestormden supporters het veld in Sevenum en gingen met elkaar en met spelers op de vuist. Daarbij raakte in ieder geval één speler van Oranje-Zwart gewond.
Geschreven door

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. ''We hebben beide clubs gevraagd wat er in hun ogen is gebeurd. Daarnaast maakt de scheidsrechter een rapport op van deze wedstrijd'', vertelt een woordvoerder van de KNVB.
Oranje-Zwart: 'Ze riepen kut-Marokkanen'Bij het Helmondse Oranje-Zwart wijzen ze voornamelijk naar de Limburgse club. ''Er werd telkens geroepen vanaf de zijlijn: kut-Marokkanen en kutkampers. Dat was door een groepje supporters van Sparta die daar al de hele wedstrijd alcohol zat te drinken'', zegt een bestuurslid van de club.
Daar bleef het niet bij volgens hem. ''Ze bekogelden onze spelers met bier. Na afloop kwamen deze en andere supporters van die club het veld opgerend.''
'Lezing klopt niet'Volgens de voorzitter van de club uit Sevenum klopt die lezing niet helemaal. ''Onze spelers wilden na afloop handen schudden op de middencirkel, zoals altijd. Maar dit escaleerde tussen enkele spelers.''
Dat was volgens hem het begin van de vechtpartij. ''Daarna bestormde de hele crew van Oranje-Zwart het veld. Ook supporters renden het veld op. Onze jongens moesten rennen voor hun leven.''
Oranje-Zwart vaker in het nieuwsDe wedstrijd Sparta'18 tegen Oranje-Zwart Helmond eindigde in een 3-2 eindstand. ''Het was een hectisch tumult'', vertelt de scheidsrechter. ''Er gebeurde van alles op en rondom het veld. Wat precies kan ik niet zeggen.'' De scheidsrechter deelde negen gele kaarten uit, waaronder twee keer dubbel geel en dus rood.
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de Helmondse voetbalclub. Een aantal clubs uit de regio speelt inmiddels liever niet meer tegen de ploegen van Oranje-Zwart.
Volgens het Helmondse bestuurslid hebben zij nog steeds een slechte naam van jaren geleden. ''We hebben nog steeds het stempel van vroeger. Het is lastig om daar van af te komen. Maar tegenwoordig zijn we een voetbalclub als elke andere club.'' De KNVB hoopt over drie weken uitspraak te kunnen doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.