‘Het lijkt hier net de Bijenkorf’, uitverkoop bij Augustijnenkerk

EINDHOVEN - Honderden mensen kwamen zaterdagochtend af op de uitverkoop in de Augustijnenkerk in Eindhoven. De kerk staat leeg en de paters gaan kleiner wonen. Daarom gaan bidstoelen, schilderijen en kandelaars in de verkoop.
In de kerk staan tafels vol met curiosa. Paters staan achter de tafel om de verkoop in goede banen te leiden. Alles duidt in eerste instantie op een rustig ochtendje. Het is vooral een kans voor mensen die veel in de kerk kwamen om een herinnering te bemachtigen.

'Drukte niet verwacht'
Maar als de deuren open gaan, blijken er ineens honderden mensen buiten staan op zoek naar dat ene relikwie. Vicaris provinciaal Louis Mulder schrikt er van. “Ik had deze drukte absoluut niet verwacht”, zegt hij. “Ik zie ook allemaal mensen die ik hier nog nooit heb gezien. Het lijkt wel graaien en dat is jammer. Maar het zij zo.”

“Ik heb de meeste jaren van mijn jeugd hier doorgebracht”, zegt een man die heel graag een herinnering wil kopen. “En als je dit ziet dan is het een belediging voor het verleden. Maar goed, nostalgie is hip tegenwoordig.”

Chaos
Een vrouw heeft toch wat kunnen vinden, een set messenleggers. “Het is chaos hier. Het is heel erg druk. Het voelt hier als de Bijenkorf.” Een andere vrouw heeft een kandelaar kunnen bemachtigen. “Het is ongelooflijk. Het was niet te voorspellen dat het zo druk zou worden.”

De kandelaar waarmee een man naar buiten loopt is bijna groter dan zichzelf. “Het was binnen een minuut bijna allemaal al weg. Het was gewoon graaien”.