Alle remmen mogen los: 'Te land, ter zee' met Jheronimus Cross in Den Bosch

30 maart 2017 om 13:08
nl
Wat is de overeenkomst tussen André van Duin, Jack van Gelder, ‘onze’ Johan Vlemmix en …Ivo van Dijk uit Den Bosch? Ze hebben of hadden allemaal iets met 'Te land, ter zee en in de lucht', dat spectaculaire televisieprogramma waarbij je zo snel mogelijk de bel moet zien te luiden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ruim 45 jaar geleden was vanuit Enkhuizen de eerste aflevering te zien van ‘Vlieg er eens uit’. Daarna volgde een bijna ontelbaar aantal volgende edities in de meest uiteenlopende variaties.
[youtube:https://youtu.be/tIZfhXHTuv0]

Jheronimus Cross
Op 28 mei zal Den Bosch het toneel zijn van een reprise van dit evenement: Jheronimus Cross, ofwel 'Te land, ter zee& in Den Bosch'.

Ivo van Dijk is woordvoerder van de organisatie, die, hoe kan het anders, voortgekomen is uit een studentenvereniging. “Op de Parade komt een groot waterbassin, van vijfenveertig meter lang, zeven meter breed en één meter vijftig diep. En dan is het inderdaad de bedoeling dat je op de een of andere manier zo snel mogelijk aan de overkant moet zien te komen en de klok moet luiden. Met een zelfgemaakt voertuig natuurlijk."

Diverse prijzen te winnen
"Je kunt je individueel inschrijven, maar ook als bedrijventeam of namens een vereniging. Uiteraard zijn er meer categorieën waarin je prijzen kunt winnen: de mooiste creatie, de snelste deelnemer en de pechprijs”, aldus de woordvoerder van Stichting Student voor Den Bosch.

De gemeente Den Bosch moet officieel nog toestemming verlenen, maar ‘als we met gecertificeerde bedrijven komen, dan zit het wel goed’, aldus Van Dijk. Formeel is er echter nog geen vergunning verstrekt en ook financieel zit de organisatie met een onzekerheid (“We hebben nog achtduizend euro nodig op een begroting van vijfenveertigduizend euro”). Van Dijk maakt zich echter geen zorgen.

Ook rol voor Johan Vlemmix?
Johan Vlemmix was jarenlang misschien wel Nederlands bekendste deelnemer aan de oerversie van ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Is de Eindhovenaar, die nog steeds voor alles in is, al benaderd om mee te doen of om op zijn minst het startschot te lossen? Van Dijk vindt het een goed idee en gaat hem zeker bellen, belooft-ie.

Aanmelden voor de Jheronimus Cross kan via de site of de facebookpagina van Jheronimus Cross.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.