Penningmeesters in opspraak, is het geld van jouw club wel veilig?

6 april 2016 om 14:49
nl
Ze zeggen wel eens dat geld de bron van alle kwaad is. Penningmeesters van verenigingen, clubs en andere organisaties kunnen in de verleiding komen om geld op een verkeerde manier te gebruiken. Met de nadruk op ‘kunnen’, want veruit de meeste kasbeheerders zijn kreukvrij. Maar soms gaat het ook mis.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Het meest recente geval doet zich voor in Someren. Hier wordt de penningmeester van de plaatselijke heemkundekring De Vonder beschuldigd van het verduisteren van 10.000 euro. Toen het bedrag werd gemist, was de vermoedelijke dader gevlogen. De man is nog steeds niet gevonden.
Fraude bij Willem II De toenmalige penningmeester van de supportersvereniging van Willem II maakte misschien wel het bontst van allemaal. Hij was er vandoor gegaan met 54 mille, zo  bleek vorig voorjaar. Het bedrog kon twintig jaar lang onopgemerkt worden gepleegd.
De man die de financiën beheerde van wijkraad Fellenoord Schorsmolen in Breda kwam eveneens in opspraak. Eind 2014 bleek dat er 22.000 euro uit de boeken was verdwenen.
'Uitstel was verdacht'Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat in Aarle-Rixtel werd enkele jaren geleden ook slachtoffer. Voorzitter Harrie van den Boogaard wilde niet zeggen voor hoeveel geld zijn organisatie werd gedupeerd. Van den Boogaard: “Onze penningmeester stelde het publiceren van de jaarrekening telkens maar uit. Dat vonden we al verdacht.”
Valsheid in geschrifteIn het najaar van 2013 werd de penningmeester van tennisvereniging Krego in Kruisland ontslagen. Tegen de man was aangifte gedaan van verduistering en valsheid in geschrifte. Er zou 25.000 euro uit de clubkas zijn verdwenen.
Dansgeld achterover gedruktIn september 2012 werd bekend dat de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) een inwoner van Riethoven voor de rechter daagde voor verduistering van geld. Hij  was penningmeester van verscheidene dansbonden. Volgens de NADB had de man, een invloedrijk persoon in de Nederlandse danswereld, enkele duizenden euro's naar zijn eigen rekening gesluisd.
Veroordeling bij rechterVaak gaat het om eenmansacties en niet altijd komt het tot een rechtsgang en straf. In 2012 veroordeelde de rechtbank in Den Bosch juist een penningmeester en zijn vrouw voor verduistering. De man had 30.000 euro achterover gedrukt van zijn club, de plaatselijke tennisvereniging NLC ’03.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.