Hoe klinkt 'Brabant' van Guus Meeuwis op z'n Koreaans? [VIDEO]

11 april 2016 om 19:57
nl
De liefde voor Brabant gaat verder dan de provinciegrens. Dat bewijst een bijzonder filmpje dat dit weekend online verscheen. Daaruit blijkt dat ze zelfs in Zuid-Korea de warmte missen van een dorpscafé en de aanspraak van mensen met een zachte G. Het initiatief kwam van drie Brabantse studenten.
Geschreven door

In het fragment is te zien hoe een Koreaanse gitarist met drie Brabanders het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis ten gehore brengt. Het Nederlands is weliswaar geen moedertaal voor de Koreaan, maar zijn uitspraak - 'En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht' - is bijzonder goed voor een vreemdeling. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Lqe7pAaw3EE]
Hier komen zingenDe Zuid-Koreaan is een student die samen met buitenlandse studenten van zijn universiteit liedjes van verschillende landen zong, waaronder dus 'Brabant'. Hij schrijft dat het leren spelen van een gitaar één van de beste keuzes van zijn leven is. "Ik moet eens naar Brabant gaan om dit lied op straat te zingen", meldt hij ten slotte enthousiast.
Het filmpje werd zaterdag opgenomen bij de bijzondere Banpo-brug, die twee stadsdistricten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul met elkaar verbindt. De brug is zo'n anderhalve kilometer lang en beschikt over een fontein met een duizelingwekkende 10.000 ledlampen.
'Binnen twee uur kende hij het'Eén van de Brabanders die hem overhaalde om het lied te zingen, was de Eindhovense Roy Bens van de Fontys Academy for Creative Industries. Hij studeert momenteel een semester in Zuid-Korea en was aan de Koreaan Jaemin Song gekoppeld. Song zou hem wegwijs maken in het land.
"Hij vertelde ons dat hij bezig was met een project om van verschillende landen nummers te leren in de talen van de landen. Daarmee zou hij zijn YouTube-kanaal gaan vullen. Het enige dat wij konden bedenken was 'Brabant' van Guus Meeuwis. Binnen twee uur had-ie het geleerd", zegt Bens tegen Omroep Brabant.
Ware kliktopperHet filmpje verscheen maandag ook op videosite Dumpert. Zodra het daarop verscheen, bleek het een ware kliktopper. Zo'n 55.000 mensen hebben 'm al gezien. Op het moment van schrijven staat het filmpje in de top vijf van best gewaardeerde fragmenten van de dag. Wat ons betreft verdient-ie de eerste plek!
Niet alleen Koreanen waarderen ons onofficiële volkslied trouwens. Ook de Chinezen lusten er wel pap van, zei een verbouwereerde Commissaris van de Koning Wim van de Donk eerder. “'s Avonds stond een Chinees met dezelfde looks als Guus Meeuwis met een deel van de Chinese delegatie in een karaokebar uit volle borst ‘Brabant’ te zingen."
LEES OOK: Brabanders kiezen voor 'Brabant' en John Lennon in Top 2000

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.