Aanhangers AFA aangehouden bij anti-demonstratie tegen Pegida in Tilburg

TILBURG - Veertien mensen zijn aangehouden bij demonstraties van Pegida en AFA (Anti Fascistische Aktie) in Tilburg. Alle gearresteerde actievoerders zijn aanhangers van AFA. Twee van hen konden zich niet legitimeren, één werd aangehouden voor belediging. De anderen werden op grond van artikel 7 van de APV gearresteerd, dat gaat over samenscholing en ongeregeldheden.


De aanhoudingen werden verricht op het Willemsplein en langs de route die Pegida zondagmiddag door de binnenstad van Tilburg liep. De organisatie demonstreerde tegen de komst van een moskee in de Stedekestraat.


Er was veel politie op de been in Tilburg. De stoet werd begeleid door tientallen agenten, ME-busjes en politie te paard. Daarnaast liepen er nog meerdere agenten in burger mee met de stoet. Die hebben verschillende tegendemonstranten opgepakt.

Van Pegida kwamen ongeveer dertig man naar de demonstratie. Ze hadden er vijftig tot honderd verwacht, maar volgens Edwin Wagenberg, voorman van Pegida, ging een groot deel toch liever naar Feyenoord.


Discussie
De discussie rond de moskee in de wijk achter de Tilburgse Spoorzone wordt al jaren gevoerd. De El-Fethmoskee stond tot 2006 aan de Stedekestraat, maar werd niet brandveilig verklaard. Het pand werd gesloten en er kwam een tijdelijke moskee aan de Academielaan.

Omdat de grond van de oude el-Fethmoskee aan de Stedekestraat nog altijd van de Marokkaanse vereniging Masjid El-Feth is, wil de vereniging graag een nieuwe moskee op het terrein bouwen. In februari keurde de Raad van State het plan voor een nieuwe moskee in de Stedekestraat goed.

Buurtbewoners hebben veel geprotesteerd en geprocedeerd tegen de komst van de moskee. Zij vrezen onder andere ernstige parkeerproblemen, gezien het volgens hen nu al lastig parkeren is in de Stedekestraat.