Video

Transportbedrijven in Brabant worstelen met extra drukte door tolheffing België: 'Tijd is geld'

10 mei 2016 om 19:05
nl
De invoering van de Belgische tolheffing voor trucks per 1 april zorgt voor veel meer vrachtverkeer op de Brabantse wegen. Dat blijkt uit een analyse die de Verkeersinformatiedienst (VID) heeft uitgevoerd op verzoek van Omroep Brabant.
Geschreven door

Het vrachtverkeer nam flink toe op de A4 bij Ossendrecht, de A58 bij Tilburg en Etten-Leur en de A67 bij Hapert. De toename schommelt tussen de ruim 5 procent meer vrachtverkeer tot een toename van 10 procent bij Ossendrecht.
"Tijd is geld", zegt Jan Kennis van Kennis Transport in Breda. "Als mijn chauffeurs moeten omrijden via de A4 bij Ossendrecht dan zijn ze langer onderweg. Dan zit ik weer met de rijtijdenwet."
Buiten BrabantVolgens Kennis is het voornamelijk een probleem voor transportbedrijven van buiten Brabant. "Het gaat meestal om vrachtwagens van buiten Brabant. Die hebben nog veel te kiezen. Nemen zij de A4 bij Ossendrecht of Hazeldonk bij Breda"
OndernemersorganisatieTransport en Logistiek Nederland vindt het 'niet verbazingwekkend' dat transporteurs kiezen voor de goedkoopste route. Tergelijkertijd vindt de brancheorganisatie het nog te vroeg om een eindconclusie te trekken. "De tolheffing geldt nog maar een paar weken. We zullen later dit jaar de balans op moeten maken voor de effecten op lange termijn", aldus een woordvoerder.
Om de filedruk te verminderen wordt er extra geïnvesteerd in de A58. Dat geldt voor een stuk ten zuiden van Breda en het traject tussen Tilburg en Eindhoven. De werkzaamheden staan voor 2020 gepland. "Mogelijk dat we een lobby voor starten dit te versnellen of uit te breiden", aldus TLN.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.