Controles vluchtelingen Budel aangescherpt volgens burgemeester: 'Geen gevaar voor inwoners geweest'

18 mei 2016 om 00:04
nl
De controles van vluchtelingen bij de aanmeldstraat op het azc van Budel zijn verbeterd. Dat meldde burgemeester Vermue van Cranendonck, de gemeente waar Budel onder valt, na raadsvragen van de politieke partij ELAN. Eerder meldde de Telegraaf dat duizenden asielzoekers dit jaar Nederland binnengekomen zijn zonder goed te zijn doorgelicht. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een nog vertrouwelijk rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie.
Geschreven door

De inspectie heeft vastgesteld dat het op tal van onderdelen niet goed is gegaan bij de zogenoemde 'identificatiestraten' in de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel, meldt de Telegraaf. Het fouilleren was niet op orde, net als het doorzoeken van bagage, de analyse van documenten, het verhoor en het onderzoeken van telefoons.
ZIE OOK: Strenge controles en iPad inleveren, azc Budel nu aanmeldcentrum vluchtelingen
Volgens Vermue zijn de cijfers 'inmiddels achterhaald'. ''Er is in april een nieuwe test gedaan en toen waren er verbeteringen te zien. Onze inwoners hebben nooit gevaar gelopen'', antwoordde de burgemeester naar aanleiding van raadsvragen.
Haast met controleVanwege de aanslagen in Parijs zou extra haast gemaakt worden met de controle, benadrukte staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid) in november. Jihadisten, oorlogsmisdadigers of criminelen zouden door de identificatiestraat meteen al kunnen worden onderschept.
'Dat informatie uit telefoons slechts oppervlakkig is bekeken, gaat ten koste van de bestrijding van mensensmokkel, mensenhandel en terrorisme', schrijft de inspectie volgens de krant.
ZIE OOK: Nassau-Dietskazerne in Budel ook komende tien jaar azc voor 1500 vluchtelingen
AanmeldcentrumIn de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel is al langer een azc gevestigd, waar 1500 asielzoekers worden opgevangen. Sinds kort is er ook een aanmeldcentrum, om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
Toekomst van azc onzekerDinsdagavond staat de toekomst van het asielzoekerscentrum in Budel op de agenda van de gemeenteraad. De bedoeling is dat de gemeenteraad die avond een keuze gaat maken over hoe lang, hoeveel en welke vormen van opvang op die plek gaan plaatsvinden in de toekomst. Eén scenario is dat de 'aanmeldstraat' op korte termijn verdwijnt.
Omroep Brabant zocht uit wat de komst van asielzoekers naar onze provincie voor gevolgen heeft. We beantwoordden jullie vragen over asielzoekers op onze themapagina over Vluchtelingen in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.