Studenten betalen nog steeds te veel voor een kamer, vooral in Breda en Den Bosch

17 mei 2016 om 13:16 • Aangepast 21 november 2020 om 10:22
nl
In bijna alle studentensteden betalen de meeste studenten te veel voor een kamer. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Vooral in Den Bosch en Breda moet over het algemeen meer aan huiseigenaren worden betaald dan is toegestaan. De studentenvakbond wil dat huisjesmelkers hard worden aangepakt.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De cijfers (PDF, 864kB) liegen er niet om. In bijna alle studentensteden betalen de meeste studenten structureel meer dan is toegestaan, waarbij Amsterdam de kroon spant. Alleen in Enschede en Wageningen hoeven ze maandelijks minder af te dragen dan dat de huiseigenaren kunnen vragen. Vooral studenten die huren via particulieren zijn de klos.

Wachten op privacy instellingen...

Van de vier Brabantse studentensteden wijkt in Den Bosch en Breda de huurprijs het meest af van de maximale huurprijs. Het maximum wordt berekend door middel van een puntensysteem, waarbij zaken als de grootte van de kamer en de aanwezigheid van een eigen toilet meetellen.
Den Bosch ongunstigIn Den Bosch betalen studenten maandelijks gemiddeld 329,16 euro, terwijl ze eigenlijk 79,18 euro minder hoeven te betalen volgens het puntensysteem. Per vierkante meter betalen studenten 4,52 euro te veel, zo blijkt uit het onderzoek van de LSVb.
De resultaten komen voor de gemeente Den Bosch onverwacht. “De gemeente wil graag goede en betaalbare huisvesting voor studenten. We zijn dus verrast door de conclusie”, zo laat een woordvoerder weten. Den Bosch zegt het rapport te lezen en te willen beoordelen voordat ze een inhoudelijke reactie geeft.
Breda niet veel beterIn Breda is de situatie niet veel beter. Studenten zijn daar gemiddeld 336,52 euro per maand kwijt aan een kamer. Dit zou 81,20 euro minder moeten zijn. Dit betekent dat studenten 4,80 euro per vierkante meter te veel betalen.
De gemeente Breda laat in een reactie weten dat Breda een dure studentenstad is en blijft. Als oplossing moeten er extra woningen bijkomen. "De Gemeente Breda focust op bouwen, bouwen, bouwen: met 1300 eenpersoonswoningen wordt de markt verruimd. Dit is een belangrijke voorwaarde om grootschaliger te kunnen handhaven", zegt de gemeente.
"Ook bij de bestaande studentenwoningen willen we betaalbaarheid stimuleren. Dat doen we met een Huurteam en een Keurmerk Studentenvriendelijk door de Stichting Studenten en Jongerenhuisvesting. Studenten worden – via voorlichting - op de mogelijkheid geattendeerd dat zij naar de Huurcommissie kunnen gaan. Het Huurteam ondersteunt studenten hierbij onder andere met een puntensysteem."
Situaties Eindhoven en Tilburg iets rooskleurigerIn Eindhoven en Tilburg zijn de huurprijzen iets rooskleuriger. De gemiddelde prijs is nog steeds te hoog, maar het aantal studenten dat te veel betaalt, is wel lager dan in Den Bosch en Breda. In Eindhoven bedraagt de gemiddelde huurprijs 282,16 euro (63,86 euro te veel). In Tilburg 284,01 euro (+54,99 euro).
De gemeente Eindhoven meldt het een goed initiatief van de LSVb te vinden om studenten te wijzen op de mogelijkheid van een kamercheck. Eindhoven treedt daarnaast naar eigen zeggen al hard op tegen huisjesmelkers. Maar die aanpak richt zich meer op vergunningverlening, veiligheid, overlast en dergelijke. De huurovereenkomsten tussen studenten en verhuurders betreffen een privaatrechtelijke overeenkomst, waarin de gemeente geen rol heeft."
'Pak huisjesmelkers hard aan'De LSVb is geschrokken. "Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen. Zeker nu studenten ook nog hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers hard worden aangepakt", vindt voorzitter Stefan Wirken.
Studenten kunnen de Huurcommissie inschakelen als ze denken dat ze het slachtoffer zijn van huisjesmelkers. De commissie is een onafhankelijke en landelijke organisatie die zich bezighoudt met de geschillen tussen huurders en verhuurders. Een uitspraak van de Huurcommissie is bindend.
Het onderzoek van de LSVb vond vorig jaar plaats. In totaal deden er 2679 studenten aan mee. Zij vulden hun gegevens in via de site Checkjekamer.nl.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.