Video

'Voormalig klooster in Roosendaal in beeld voor asielopvang, twee opties in Bergen op Zoom'

18 mei 2016 om 21:32 • Aangepast 21 november 2020 om 10:21
nl
Volgens betrouwbare bronnen is het voormalige klooster aan de Waterstraat in Roosendaal in beeld voor de noodopvang van ruim vierhonderd asielzoekers. Het COA zou in onderhandeling zijn over dit pand. In Bergen op Zoom zou de gemeente leegstaande gebouwen op het GGZ-terrein Vrederust en of de Scheldeflat aangedragen hebben voor noodopvang.
Profielfoto van Houterman KarlijnProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door
Houterman Karlijn & Erik Peeters

Woensdagmiddag presenteerde de regio Brabantse Wal haar asielplannen tijdens een persconferentie. In die bijeenkomst wilde niemand iets kwijt over de locaties waar in totaal 832 vluchtelingen moeten worden opgevangen.
Bronnen melden nu aan Omroep Brabant dat het COA achter de schermen al flink in overleg is over de twee noodopvanglocaties die er dit jaar nog moeten komen.
Twee groepenDe vijf gemeentes in de Brabantse Wal moeten volgens de plannen van Wim van de Donk 832 asielzoekers opvangen. Die worden verdeeld in twee groepen van 416 vluchtelingen voor zowel Bergen op Zoom als Roosendaal. In Rucphen, Woensdrecht en Steenbergen komen geen plekken voor asielzoekers.

Wachten op privacy instellingen...


Naast de opvangplaatsen voor asielzoekers moet de regio 558 statushouders huisvesten. Dit zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Die statushouders komen voor het grootste gedeelte terecht in Steenbergen en Woensdrecht (beide 140) en Rucphen (127).

Wachten op privacy instellingen...

'Niet blind of doof'In Steenbergen, waar enorm veel weerstand is geweest tegen de komst van een asielzoekerscentrum, wordt in 2016 dus geen enkele vluchteling opgevangen. "We zijn natuurlijk niet blind of doof voor gevoeligheid over dit onderwerp", aldus burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal die de plannen in de regio coördineert.

Wachten op privacy instellingen...

COA moet akkoord gaanOf alle plannen ook daadwerkelijk doorgaan, ligt aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij moeten uiteindelijk akkoord gaan met de opvangplaatsen die de gemeentes aanbieden.
De Brabantse Wal is met dit plan de zesde regio die de asielplannen heeft gepresenteerd. Dinsdag maakte de regio Hart van Brabant haar plannen bekend, zij zijn het meest specifiek tot nu toe. In die regio moeten twee nieuwe asielzoekerscentra komen in Tilburg en Hilvarenbeek en er komen twee nieuwe tentenkampen in Goirle en Waalwijk.
Waar in mijn regio?Wil je weten of jouw regio al een plan heeft ingediend bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de commissaris van de Koning? En wil je weten waar asielzoekers volgens dat plan dan moeten komen? Hieronder een overzicht.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.