Lau Geeraets kon zelfmoord plegen in EBI in Vught door honderden pillen te sparen

5 juni 2016 om 00:45
nl
Lau Geeraets heeft vorig jaar april zelfmoord gepleegd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught door opgespaarde pillen in te nemen. Ook heeft hij in de gevangenis zes afscheidsbrieven geschreven. Dit blijkt uit artikelen in De Limburger van vandaag.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens Marcel Heuvelmans, de advocaat van Geeraets, moet zijn cliënt maanden met het plan hebben gespeeld om in Vught een eind te maken aan zijn leven. De raadsman zegt tegen de krant dat zijn cliënt honderden medicijnen had verzameld.
"De inname van die pilletjes ging via een luikje. Ze werden niet in persoon uitgereikt. Lau kon dus doen alsof hij ze innam. Het enige dat hij dan nog hoefde te doen, was kijken door dat luikje en zijn mond opendoen. Pillen opsparen was dus geen probleem, is mijn conclusie", vertelt Heuvelmans.
700 pagina's volgeschreven in dagboekGeeraets' laatste wens was de publicatie van het dagboek dat hij optekende tijdens zijn verblijf in de EBI. Die kon niet in vervulling gaan, omdat er geen uitgeverij werd gevonden, zo zegt Heuvelmans in de krant. Tijdens zijn detentie schreef Geeraets ruim zevenhonderd pagina's over zijn strafproces én zijn ervaringen in de cel.
De zelfdoding volgde op de veroordeling door de rechter tot levenslang wegens de dubbele moord op twee Marokkaanse inwoners van het Noord-Limburgse Venray. De avond voordat hij dood in zijn cel werd gevonden, schreef hij in zijn dagboek met als titel De dood of de Gladiolen': "Het is 22.52 uur, en ik ben bezig met het innemen van pillen."
Medische zorg op orde?Heuvelmans stelt dat Geeraets gruwelde van zijn verblijf in de EBI: "Het inhumane systeem is hem fataal geworden." Desondanks is de medische zorg aan gedetineerden in de EBI op orde, zo werd pas in een onderzoek geconcludeerd. Heuvelmans kan zich er niet in vinden: "Hoe kan de medische zorg op orde zijn geweest als Geeraets in staat was zoveel pillen achterover te drukken?"
Heuvelmans en zijn mede-advocaat Geert-Jan Knoops stapten nog naar het Europees Hof om namens de nabestaanden hun beklag te doen. Tevergeefs, zo weet De Limburger ook te melden. Die klacht liep om formele redenen schipbreuk. Beroep daartegen is niet mogelijk. Het dossier lijkt definitief gesloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.