Verdriet, medeleven en respect in de Wilgenstraat na brute moord op Selim van der Heijden

30 juni 2016 om 09:13 • Aangepast 21 november 2020 om 09:16
nl
Bloed, veel bloed. Dat zag een buurtbewoner vanochtend vroeg in de Wilgenstraat. Ze is diep onder de indruk en kan er verder niks over zeggen. Achter haar rammelen een zwart scherm en een witte tent in de wind. Onder die enorme tent ligt al sinds kwart voor vijf woensdagmorgen het lichaam van Selim van der Heijden. Onzichtbaar voor de buitenwereld, zichtbaar voor alleen de politiemensen."Ze zouden hem toch niet de hele dag laten liggen", vraagt een bezorgde buurtbewoner zich af.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Al sinds de vroege ochtend lopen buurtbewoners af en aan in de Wilgenstraat, om te praten over de dramatische gebeurtenissen. Een enkeling probeert door gaten in de zwarte schermen te gluren maar veel is er niet te zien. Mannen in witte pakken die zo nu en dan iets meenemen uit de recherchebus of aantekeningen maken over hun bevindingen.
TranenFamilieleden arriveren bij de schermen. Ze zijn in tranen, omhelzen elkaar. Het wordt eventjes respectvol stil op straat, iedereen begrijpt elkaar. Een politieman vangt ze op en praat ze kort bij. Niemand wil praten met de media, een enkeling die wat meer op afstand staat vertelt hoe erg het allemaal is. Over hoe ze moeder Sandra N. iedere ochtend begroette, als ze de kinderen naar school bracht. Vijf kinderen heeft het stel. "Selim was een heel rustige jongen", zegt een vrouw.
De sportschool van de vijf kinderen van het slachtoffer blijft woensdag dicht, uit respect voor de nabestaanden. Vanaf donderdag kan daar, bij HVO Personal Training, een condoleanceregister getekend worden.  [facebook:body:https://www.facebook.com/hvopersonaltraining/posts/483115428554719] Naast familie komt er in de loop van woensdagochtend veel politie in beweging. In de eerste uren zijn ze er voor de hulpverlening en wegafzettingen. Al snel wordt het een moordonderzoek. Het is goed te merken dat er een Team Grootschalige Opsporing is samengesteld van 25 politiemensen. Het is druk met busjes van de technische recherche, een commandowagen van de politie en mensen die de straat in lopen zonder uniform, rechercheurs, een schouwarts, een officier van justitie. Ze proberen met zijn allen duidelijkheid te krijgen over de gebeurtenissen, ieder in zijn eigen specialisme.
Wie is de dader? "Alles, werkelijk alle mogelijkheden bekijken we", zegt politiewoordvoerder Els Reijnders. Maar op straat zijn er maar twee scenario's die besproken worden: Of ze hebben elkaar dit aangedaan óf er was een buitenstaander die het ze aandeed.
Bij die eerste optie ga je dus uit van zoiets als een uit de hand gelopen relatieruzie. Maar daar geloven de meesten niet in: "Ze waren twee handen op één buik". De andere mogelijkheid is dat er een derde persoon in het spel is geweest, een inbreker, een indringer, iemand die het misschien gemunt had op het stel. Buurtbewoners denken dat dat gebeurde en dat er een dader op de vlucht moet zijn.
Ontzetting"Selim is op het eind nog naar zijn moeder toegekropen, want die woont een klein stukje verderop in de straat", zegt een buurvrouw. De ontzetting is van haar gezicht af te lezen. Ze is een van de weinigen die met buitenstaanders, zoals de media, willen praten.
Details geeft de politie niet over de sporen die zijn gevonden maar het is duidelijk dat het er veel zijn. Ook op straat is dat de buurt niet ontgaan."Dat moet er verschrikkelijk uit zien binnen!"  Zowel binnen, waar de vrouw is gevonden, als buiten zijn er talloze sporen die bekeken moeten worden. Een 360-graden fototoestel op een hoog statief draait automatische rondjes en legt alles vast. De gezamenlijke media die even iets dichterbij mogen, worden ook gekiekt.
Bloedspatten en andere sporenWat opvalt is dat alles zoveel mogelijk gehouden is zoals het was. De tuinstoelen voor de deur, een geparkeerde fiets. Alleen een geparkeerde auto wordt even wat verplaatst door een agent. De woordvoerder van de politie zegt dat het noodzakelijk is om alles even te 'bevriezen' om niets over het hoofd te zien. Ze schat zo in dat ze nog wel de hele dag bezig zijn met onderzoek, misschien nog wel langer.
Wat de sporen precies zijn mag ze niet vertellen. De buurt speculeert volop, over bloedspatten en vernielingen. Was het een inbreker, die de deur had geforceerd en zoeken ze die sporen?
De vele vragen blijven voorlopig nog wel gesteld worden in de Graafsewijk, antwoorden ontbreken. Sommige buurtbewoners zijn al een stap verder. Hun gedachten gaan uit naar Sandra en de andere nabestaanden. "Hoe moet het straks met de vijf kinderen?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.