Buurt Breda pakt zelf verdachte steekpartij op: zijn het helden of speelden ze voor eigen rechter?

15 september 2017 om 15:48
nl
In de Pijnboomstraat werd woensdagavond Dimitri B. opgepakt door de politie. Maar wel nadat de buurt hem na een klopjacht in de kraag had gevat. In de straat wordt verschillend gedacht over de actie. De jongens die achter B. aangingen, zijn het helden of speelden ze voor eigen rechter?
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dimitri B. wordt ervan verdacht dat hij een vrouw van 31 jaar oud heeft neergestoken. Eerder werd hij veroordeeld voor twee verkrachtingen. B. was sinds kort weer op vrije voeten. "Zo’n mens in onze buurt kunnen wij niet tolereren", zegt een buurtbewoner. "Wij zijn in het belang van onze kinderen erg hard."

Maar voor eigen rechter spelen? "Dat hoort zo niet. Daar hebben we de politie voor nodig. Laat het aan de mensen over die er voor zijn. Daar betalen we onze belasting ook voor."

Volksbuurt
Naarmate je de Pijnboomstraat verder inloopt, letten mensen meer op hun woorden. Voor camera willen ze zeker niet reageren. "Dit is een volksbuurt hè. Daar houden we niet van."

Maar de vrouw die naast de brandgang woont waarin Dimitri B. is opgepakt, wil best vertellen dat ze vindt dat de jongens in de buurt goed werk hebben gedaan. "De politie was er pas tien minuten later. Toen hadden ze hem al in de kraag gepakt. In elkaar geslagen? Nee hoor, dat valt wel mee. Hij zat op de grond, met zijn handen kruislings voor zijn gezicht. Even later kwam de politie en die heeft hem meegenomen. Ze mogen die jongens dankbaar zijn."

Complimenten burgemeester
Ook burgemeester Paul Depla is blij dat de bewoners van Tuinzigt niet hebben weggekeken. Hij geeft ze zelfs een compliment. "Het was een ernstig incident. Samen met de politie zijn de bewoners naar de verdachte opzoek gegaan. Volgens de politie is dat op een goede manier gebeurd."

Daar denkt de advocaat van D, R. Neijndorff, heel anders over. "Begrijp me niet verkeerd. Ik snap de emoties van de buurt. Ik hoorde dat de politie wat lang op zoek was, dat mensen in de buurt toen zelf zijn gaan zoeken." Een burger mag een verdachte staande houden en overdragen aan de politie. Maar volgens Neijndorff gebeurde hier meer: "Mijn verdachte is een keer hard tegen het hoofd geschopt, terwijl hij op de grond lag. Ik heb bloed gezien."

Aangifte
Neijndorff overweegt aangifte te doen van poging tot doodslag tegen de mannen die Dimitri B. oppakten. "Mijn cliënt is echt in elkaar getrapt. Als de burger voor eigen rechter mag spelen, zou het een gekke wereld worden."

Volgens Depla is het aan de politie en de rechter om te bepalen of er strafbare feiten zijn gebeurd. Wat hem betreft blijft het compliment staan. "Samen maken we Breda veilig", aldus de burgemeester.

Langer in de cel
De rechter-commissaris besliste vrijdag dat Dimitri B. nog zeker twee weken langer in de cel blijft.

Burgemeester Depla heeft een onderzoek ingesteld naar hoe het kan dat de verdachte die eerder is veroordeeld voor verkrachting van een meisje uit zijn straat kon terugkeren in dezelfde straat. Depla heeft vragen gesteld bij het Veiligheidshuis en wil volgende week antwoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.