Tientallen Brabantse ‘killerclowns’ actief op Instagram: ‘Ze willen angst aanjagen'

EINDHOVEN - Tientallen Brabantse ‘killerclowns’ zijn actief op Instagram. Elke dag groeit het aantal accounts in Brabant van mensen die zich op de populaire fotoapp voordoen als een zogenoemde ‘killerclown’. Maar die zullen de straat niet snel opgaan, zegt criminoloog Jeroen van den Broek. “Ze willen vooral angst aanjagen.”

Het is donderdagmiddag als een ‘killerclown’ uit Tilburg opeens een livevideo start op Instagram. De jongen, zo is te horen, heeft een clownsmuts op en zwaait wat dreigend met een mes. “Waar moet ik vanavond heen?”, vraagt hij. Het aantal kijkers: 2.

'Manier om likes te krijgen'
Waarom hij dit doet? Waarschijnlijk om stoer te doen, zegt Jeroen van den Broek. De criminoloog heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van straatjongeren op sociale media. “Dit is gewoon een makkelijke manier om aan likes te komen, daar doen ze het voor. En deze rage is gewoon makkelijk om je bij aan te sluiten.”

LEES OOK: Horrorclowns vallen mensen lastig in Tilburg, politie krijgt meerdere meldingen

De afgelopen dagen kwamen er berichten naar buiten dat een killerclown zou zijn gespot in Tilburg, Oosterhout en Bergen op Zoom. Online zijn ze inmiddels overal te vinden: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Liempde, Boxtel en zelfs in Den Dungen.

“Maar ik neem dit niet serieus”, zegt Van den Broek. “Deze jongens zullen niet zomaar de straat op gaan. De stap van de online wereld naar de offline wereld is best groot.”

LEES OOK: 'Killerclown' gaat achter tweetal aan in Bergen op Zoom

'Onveiligheidsgevoel over de clowns'
Toch vindt Van den Broek dat de politie wel alert moet zijn. “Er is wel een onveiligheidsgevoel als het gaat over deze killerclowns. De politie moet dit in ieder geval monitoren.”