Video

Verdriet bij familie na aankoop hond uit Hapert: ‘Wij moeten de troep van een ander opruimen’

4 augustus 2016 om 18:48
nl
Zo op het eerste gezicht is Rocky een vrolijke hond. Hij snuffelt aan je hand en bijt speels in je schoen. Maar schijn bedriegt, als we Isabella, de nieuwe eigenaresse van Rocky moeten geloven. “Hij is angstig, schiet vaak weg. Hij schrikt al van de televisie, onverwachte bewegingen of als hij zijn riem om moet. Je ziet de angst in zijn ogen.”
Geschreven door

Onlangs kocht Isabella (gefingeerde naam, red.) de hond bij de omstreden hondenhandelaar in Hapert. “We hadden hem gevonden op Marktplaats. We zagen foto’s van schattige puppy’s. Toen we daar kwamen, zag alles er heel netjes uit.” 250 euro voor een Rottweiler. Een dumpprijs. Het zou meteen argwaan moeten wekken. Maar Isabella werd er juist door aangetrokken.
‘Ongeïnteresseerd en ruw’Isabella dacht bij een goede fokker terecht te zijn gekomen, totdat ze de handelaar ontmoette. “Hij was erg ongeïnteresseerd,” zegt Isabella. “Hij ging ook erg ruw met de honden om.” Toch viel ze voor Rocky. “Ik had een heel goed gevoel bij de hond. Ik was eigenlijk vooral met de pup bezig en had weinig oog meer voor de man.”
LEES OOK: Beruchte hondenhandelaar uit Hapert verkoopt Hongaarse honden tegen regels in
Achteraf kan ze zich wel voor haar hoofd slaan. “We hadden ons helemaal niet voorbereid, helemaal geen research gedaan. We hadden die handelaar op zijn minst moeten googelen.” Een domme actie, geeft Isabella toe.
‘Hond met achterstand’Hondentrainer Mario Boerlage uit Naaldwijk heeft zich over Rocky ontfermd en vindt dat de hond nooit verkocht had mogen worden. “Hij heeft een achterstand. Hij is zes maanden, maar gedraagt zich als een puppy. “Zoiets haal je niet meer in.”
Als een hond eenmaal een ontwikkelingsachterstand heeft, kan dit volgens Boerlage grote problemen opleveren in de toekomst. Zeker bij een Rottweiler als Rocky. “Dit zijn honden met sterke karakters, een echte werkhond,” zegt Boerlage. “Als de honden zich niet goed ontwikkelen, heb je later grotere kans op bijvoorbeeld bijtincidenten.”
‘Instanties tekortgeschoten’Boerlage bekeek het paspoort van Rocky. In het paspoort staan stempels met NVWA erop. In april werden bij de handelaar in Hapert 89 honden in beslag genomen. In het paspoort valt te lezen dat de inentingen van Rocky door een dierenarts in de opslag zijn gezet. En dat de hond uit Hongarije komt. De honden kwamen vervolgens terug naar Hapert.
Boerlage en Isabella zijn boos dat Rocky en de andere honden zijn teruggegaan naar de handelaar uit Hapert. “Door deze fout van instanties en handelaren betaalt deze mevrouw nu de prijs. En de hond al helemaal,” zegt Boerlage. “Het had niet zo gehoeven, het had anders kunnen zijn,” zegt Isabella. “Ik heb echt het idee dat ik de troep van een ander moet opruimen.”
Handelaar biedt hulp aanDe Hapertse handelaar laat weten dat hij graag hulp had willen bieden voor Isabella en haar hond. “Als ze zich bij mij gemeld hadden in plaats van anoniem naar de media te gaan, had ik graag willen helpen met het probleem.”
Volgens de handelaar zijn deskundigen van mening dat de hond gedragsproblemen heeft gekregen in de opslag. “En ik heb de documenten om dat te ondersteunen. De honden zijn bij mij kerngezond weggegaan, het beslag was ook onterecht.”
In strijd met de regelsVolgens het bestemmingsplan van de gemeente Bladel mag de handelaar alleen honden verkopen die hij zelf heeft gefokt. De handelaar geeft in een reactie toe dat hij de honden uit Hongarije verkoopt. Maar volgens hem is dat legaal. “Ik vecht al jaren met de gemeente hierover.”
‘Het komt goed’Hoe zal het Rocky vergaan in zijn onzekere toekomst? “Het is een hond die snel herstelt, hij leert veel, daar hebben we geluk mee gehad,” zegt Boerlage. “Het is maar de vraag of dit met de andere honden ook zo goed gaat.”Rocky doet het nu al veel beter. Maar zijn mentale herstel gaat heel lang duren. “k hoop echt dat het goed komt met hem,” zegt Boerlage.  “We doen er nu alles aan om te voorkomen dat Rocky later minder lief is.”
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant. Bent u zelf bekend met een dergelijk verhaal en wilt u uw ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.