Son en Breugel zet rem op intensieve veehouderijen

4 augustus 2016 om 15:48
nl
De gemeente Son en Breugel behandelt voorlopig geen vergunningen van varkens- en pluimveehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico. Burgemeester en Wethouders hebben dit besloten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze reageren op uitkomsten van een onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM. Hieruit bleek dat mensen die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen vaker longontsteking, eczeem en darmontstekingen dan anderen hebben.
Son en Breugel trendsettend?De uitkomsten van de studie werden begin juli bekend. Son en Breugel is voor zover bekend de eerste gemeente in Brabant, die op deze manier reageert op de resultaten van het onderzoek.
Reeds verstrekte vergunningen worden niet ingetrokken, verduidelijkt een woordvoerster van gemeente. Ze zegt verder dat er met de indiener van één aanvraag een afspraak wordt gemaakt, dat één aanvraag wordt gehonoreerd, omdat die tot minder uitstoot leidt, en dat er nog twee aanvragen lopen.
'Pas op de plaats'“We nemen de gezondheid van onze inwoners serieus en willen dus dat er pas op de plaats wordt gemaakt”, vertelt wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen. Vergunningaanvragen worden minstens een maand aangehouden.  “Wij zitten in een overgangsgebied tussen het stedelijk gebied van Eindhoven, diverse snelwegen en bijvoorbeeld ons industrieterrein Ekkersrijt aan de ene kant en landbouwgebied aan de andere kant. Volgens het RIVM kan ook hier fijnstof gezondheidsproblemen veroorzaken.”
Begin september komen gemeenten uit Zuidoost-Brabant bij elkaar om over de ontstane situatie te praten. De bijeenkomst komt er op initiatief van de Peelgemeenten. Hier zijn nog geen (beperkende) maatregelen genomen, terwijl in die regio veel varkens- en pluimveehouderijen staan.
De gemeente Deurne bijvoorbeeld wil eerst wachten op ‘Gezondheid en omwonenden’, een handreiking die de provincie aan het opstellen is.
Wachten op handreiking“Tijdens de bijeenkomst in september hopen we van de Omgevingsdienst handreikingen te krijgen hoe we als gemeenten kunnen handelen. Ondertussen is het onderzoek van het RIVM nog niet afgerond en verwacht ik vóór 2017 de eindrapportage”, aldus Van den Nieuwenhuijzen.
B en W van Son en Breugel hebben het besluit eigenhandig genomen. Ze hebben inmiddels wel contact gehad met buurgemeente Sint-Oedenrode. Van den Nieuwenhuijzen vond het nog te vroeg om ook te gaan praten met de GGD Brabant-Zuidoost en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.