Agent schiet acht keer op vluchtende verdachte en moet voor rechter verschijnen

6 oktober 2017 om 15:44
nl
Justitie in Breda heeft een politieman aangeklaagd voor poging tot doodslag. De agent heeft acht keer geschoten op een vluchtende verdachte.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het incident deed zich voor op de Weststadweg in Oosterhout, op 25 november 2014.

Scheurende automobilist
Agenten zagen een automobilist daar te hard rijden. Ze gaven een stopteken en de man stopte. Maar daarna reed hij ineens in op een politieman. De bestuurder, Martijn S., ging ervandoor in zijn wagen. Daarna schoot agent Joop H. acht keer op de auto.

ZIE OOK: Wanneer mag een agent schieten?

Niemand werd geraakt door de kogels. Een agent liep wel lichte verwondingen op door rondvliegend glas. 

Ook bestuurder voor rechter voor hetzelfde
De politieman (27) komt volgende week donderdagochtend voor de rechtbank in Breda. De bestuurder (25) zelf komt daarna ook voor de rechter, ook voor poging tot doodslag. Hij verschijnt donderdagmiddag voor dezelfde rechtbank en dezelfde officier van justitie.

Het komt niet vaak voor dat agenten voor de rechter komen voor gebruik van hun dienstwapen. Vaak gebeurt het omdat het OM ervan overtuigd is dat de regels en procedures zijn overtreden. In dit geval wijst alles erop dat de verdachte agent geschoten heeft, terwijl het gevaar van de vluchtende bestuurder al geweken was en dan ook nog eens acht keer.

Vertragingen door onderzoeken
Volgens de advocaat van de agent gaat de discussie waarschijnlijk draaien om die acht keer schieten. De zaak speelde intussen al bijna drie jaar geleden. Dat is volgens de advocaat van de agent goed te verklaren. "Het dossier lag een tijdje bij het parket. Het slachtoffer had nog onderzoekswensen en wij wilden aanvullend deskundigenonderzoek", zegt Frank Koningsveld.

Maar Koningsveld geeft wel toe dat het al die tijd voor onrust heeft gezorgd bij de agent. "Het was niet erg prettig, om het nog voorzichtig uit te drukken." Volgens Koningsveld is het goed dat er eindelijk duidelijkheid komt. Het is de bedoeling dat de agent zelf de ziting bijwoont om zich te verdedigen tegen de beschuldiging.

Kogel binnen
Advocaat Robert de Pater van de vluchtende verdachte zegt dat zijn cliënt geluk heeft gehad. "Het had enorm uit de hand kunnen lopen. Ze vonden een kogel terug in het dashboardkastje."

Volgens De Pater begon het allemaal toen de agenten merkten dat Martijn S. nog een boete had open staan. Die wilden ze incasseren. Zijn cliënt heeft een strafblad voor onder meer diefstal. "Kleine dingetjes", zegt De Pater.  

Aangifte doen
De advocaat van de automobilist zegt dat het na het incident nog wat moeite kostte om aangifte te kunnen doen tegen de agent, voor poging tot doodslag. "Dat was al lastig vanuit de PI. We werden gewoon tegengewerkt. Volgens mij gingen er wel twee weken overheen."

Het viel de advocaat ook op dat de verklaring van de agent een paar keer is aangepast en bijgesteld.

Gewoon aan het werk
De verdachte heeft al die jaren gewoon doorgewerkt bij de politie. Er zijn volgens Koningsveld nooit disciplinaire maatregelen genomen, hangende het onderzoek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.