Willem-Jan Joachems

Willem-Jan Joachems

Verslaggever/Presentator

Bij Omroep Brabant werkzaam als Misdaadverslaggever. Rechtspraak, politie, justitie. Misdaad lijkt in onze provincie overal aanwezig en grijpt ook behoorlijk in. Het woord ‘onderwereld’ is toepasselijk, omdat we het meeste niet zien. Omroep Brabant probeert die wereld zichtbaar te maken, verbanden te leggen en stil te staan bij zaken die ons echt raken.

Voor Omroep Brabant Academie voor journalistiek Tilburg en Universiteit Utrecht geschiedenis. Gewerkt bij Lokale omroepen, De Stem, NOS-journaal, Rotterdams Dagblad, begonnen als correspondent en freelancer bij Omroep Brabant.

Eerste herinnering aan Omroep Brabant 1989, toevallig in studio Breda, voor opnames van een jongerenfilm over een duister toekomstperspectief, uitgerekend in het jaar dat de Berlijnse Muur viel.

Waarom Omroep Brabant? Voor het gevoel van hier. Als je je Brabander voelt moet je bij ons zijn.

Het gevoel van hier Thuis! ‘Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer’ (Henriette Laurey).

In mijn vrije tijd Erfgoed, archeologie, geschiedenis, doe-het-zelf, lezen, moestuin, beetje hardlopen, biertje.

Artikelen van Willem-Jan Joachems

Enorm smerig crystal meth lab Lage Zwaluwe: laboranten veroordeeld

De rechtbank in Breda heeft de mannen veroordeeld die achter een groot crystal meth lab zaten in Lage Zwaluwe. Er lag dertigduizend liter drugsafval en grondstoffen binnen in een van de smerigste labs van de voorbije jaren. Het was ook het eerste grote lab dat de politie vond waarin crystal meth kon worden gemaakt. Daarna doken er veel meer op, waaronder de drugsboot in het nabijgelegen Moerdijk. Intussen zitten we in een golf aan crystal meth labs.

John R. en Pedro D. kookten drugs in een grote ketel (tekening: Adrien Stanziani).

'Bankier van de onderwereld' uit Breda moet acht jaar de cel in van justitie

Hij leefde als 'God in Frankrijk' op een tropisch eiland, in een landhuis met uitzicht op de oceaan. Ronald N. (58) uit Breda, alias de Bankier van de Onderwereld. Dat rijkeluisleventje verdiende hij volgens justitie door systematisch miljoenen te roven van spaarders. En hij zou voor miljoenen aan misdaadgeld hebben witgewassen van Brabantse drugscriminelen. Tegen de Bredanaar eiste justitie maandag acht jaar gevangenisstraf.

Huis in de caraïben (niet van de verdachte)

The Grass Company wil niet zeulen met joints, maar gewoon open blijven

Coffeeshopketen The Grass Company werd betrapt met een veel te grote wietvoorraad en dat was niet voor het eerst. De gemeente Tilburg wil daarom de opslagplaats en het kantoor sluiten. Maar de eigenaar verzet zich. Want waar moet je dan naar toe met je wietvoorraad en je personeel? De rechter en zelfs de gemeente toonden donderdag tijdens een zitting begrip voor het probleem. De kwestie laat zien hoe lastig die bevoorrading verloopt en dat sluiten geen oplossing is.

Een inval aan de Kooikerstraat in Tilburg in 2015 (foto: Omroep Brabant)