Video

Limburg krijgt toch geen stukje Brabant voor monument Limburgse Jagers

5 augustus 2016 om 10:01
nl
Limburg krijgt waarschijnlijk toch geen stuk grond van Brabant. Een officieel verzoek van de provincie Limburg aan Brabant om een stuk grond van 235 vierkante meter in Oirschot bij de landmachtkazerne over te dragen, is afgewezen. Op het stuk grond staat sinds kort een monument voor gesneuvelde leden van het regiment van de Limburgse Jagers.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Eerder vandaag meldde de krant De Limburger dat het stuk grond met monument waarschijnlijk binnenkort bij Limburg zou horen. Een woordvoerder van de provincie Brabant laat echter weten dat het verzoek tot grenscorrectie, zoals dat officieel heet, is afgewezen.
Op het monument op het stuk grond in Oirschot staan de namen van de eervol gesneuvelde leden van het regiment van de Limburgse Jagers, een infanterieonderdeel van Defensie dat al tweehonderd jaar bestaat. De gesneuvelde collega's worden elk jaar bij het monument herdacht.
Enclave in BrabantVolgens de provincie is het verzoek van Limburg afgewezen omdat het een zeer ongebruikelijke maatregel is. Het stuk grond ligt niet aan de grens van Brabant en Limburg en dus zou het, als het bij Limburg zou gaan horen, een soort enclave in Brabant zijn.
Daarnaast heeft het regiment van de Limburgse Jagers volgens onze provincie een brede samenstelling: in het regiment zitten niet alleen Limburgers. Er kan dus ook in Oirschot worden herdacht.
ErfpachtHoewel het verzoek tot grenscorrectie dus is afgewezen, begrijpt de provincie Brabant dat het gevoelig ligt voor Limburg. Daarom hebben ze Limburg wel een suggestie gedaan.
Het stuk grond in Oirschot waar het allemaal om te doen is, is eigendom van Defensie. Brabant heeft Limburg getipt dat ze het stuk grond wellicht in erfpacht kunnen krijgen, ofwel huren. Daarover zouden nu gesprekken lopen.
Stuk historieIn de jaren zestig van de vorige eeuw werd het monument voor gesneuvelde leden van het regiment opgericht op het terrein van de kazerne in het Limburgse Blerick. Toen die kazerne dicht ging, verhuisde het naar het terrein van de Koninklijke Militaire School in Weert. Voor veel veteranen al een moeilijk moment.
Weert was immers geen Limburgse Jagers-kazerne. Maar goed, het bleef in elk geval in Limburg. Tot de kazerne in Weert dicht moest. Het monument werd eind juni in Oirschot onthuld. De Generaal Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot vormt sinds 2006 de thuisbasis van de Limburgse jagers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.