Warmterecord: zo warm als vandaag was het sinds 1921 niet meer

EINDHOVEN - Zomerse temperaturen halverwege oktober. Maandag werd het in het zuidoosten van de provincie 'ruim' 25 graden. Ook in de rest van Brabant sneuvelden warmterecords. In Eindhoven steeg het kwik tot een heerlijke 25,5 graden, en dat is een record voor deze tijd van het jaar.

De 25,5 graden werd in Eindhoven om 14:40 bereikt. Daarmee is het voor het eerst sinds 1921 dat de temperatuur zo laat in het jaar op meer dan 24.9 graden is uitgekomen. Vanaf de tweede helft van oktober was het alleen op 18 oktober 1921 nog warmer. Toen werd het in Maastricht 27,2 graden.

Warmste plek
Eindhoven was ook meteen de warmste plek van Brabant én Nederland. Dat laatste record moet Eindhoven overigens wel delen met Maastricht, waar het ook 25,5 graden werd.Verantwoordelijk voor deze prachtige dag is orkaan Ophelia die Ierland begin van de middag bereikte. Daardoor werd tot in ons land warme en droge lucht aangevoerd vanuit Spanje.

LEES OOK: Het wordt prachtig weer én het is herfstvakantie! Wat kun je vandaag allemaal doen?

Sneeuw
Twee jaar geleden was het nog extreem koud in deze tijd van het jaar. Op 14 oktober 2015 werd het in Maastricht niet warmer dan 4,0 graden, geen warmte- maar juist een kouderecord.

Ook dinsdag en woensdag is het nog best aardig weer. Het wordt waarschijnlijk net geen twintig graden. Maar dat is nog altijd vijf graden warmer dan de normale middagtemperatuur voor deze tijd van het jaar.

Vanaf donderdag is het over met de pret en wordt het weer wisselvalliger.

Meer over dit onderwerp:
weer zon herfst temperatuurrecords oktober nazomer