Broer Johan van Laarhoven chagrijnig tijdens rechtszaak: 'Iedereen heeft geheugenverlies'

12 september 2016 om 17:50 • Aangepast 21 november 2020 om 07:43
nl
De verhoren bij de rechtbank in Den Haag over de rechtszaak tegen de voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven hebben maandag een vervolg gekregen. De voormalige coffeeshophouder uit Tilburg is in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar voor witwassen, wat in de praktijk twintig jaar betekent. Justitie verhoort betrokkenen bij het Nederlandse verzoek aan Thailand om Van Laarhoven te vervolgen. Rechercheur Van Otterloo: 'Het vermoeden van witwassen was er zeker'.
Profielfoto van Verschuren CornéProfielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Verschuren Corné & Marjanka Oerlemans

Vorige week zijn Ben Olde Engberink, verbindingsofficier van de politie, en de geschorste officier van Justitie Lucas van Delft al verhoord. Maandag was het de beurt aan rechercheur Van Otterloo. Door een vertraging in de ochtenduren, werd het verhoor aan het eind van de middag gestaakt. Het restant wordt op een later moment voortgezet. Ook parketsecretaris Van Oosterhout en rechercheur Van Weerelt staan later nog op de rol.
Johan van Laarhoven kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. In Nederland is er al jaren een groot onderzoek bezig naar van Laarhoven, maar is hij hiervoor niet veroordeeld. In Thailand wel.
Financieel expertRechercheur Van Otterloo is financieel expert en is sinds 2011 betrokken bij het onderzoek naar Van Laarhoven. "Het vermoeden van witwassen was er zeker", aldus Van Otterloo in de Haagse rechtbank.

Wachten op privacy instellingen...

In deze presentatie kwam aan de orde waarvan Van Laarhoven werd verdacht. In 2014 is er een rechtshulpverzoek aan de Thaise justitie gedaan rondom Van Laarhoven. Rechercheur Van Otterloo leverde daarvoor de teksten aan.

Wachten op privacy instellingen...

Chagrijnig Tijdens het verhoor geeft Van Otterloo veelvuldig als antwoord 'het niet meer te weten'. Dit tot ongenoegen van Sydney Smeets, de advocaat van Van Laarhoven. "Het is op het randje."
Frans van Laarhoven, de broer van Johan, wordt er zelfs chagrijning van. "Ik verbaas me steeds meer dat professionele mensen ineens aan geheugenverlies lijden. Ze weten het niet meer of moeten gissen naar het antwoord", zegt Van Laarhoven. Ook Van Otterloo moet het ontgelden. Van Laarhoven: "Het is iemand die in vijf jaar ongeveer achtduizend uren aan de zaak heeft gewerkt. Hij weet niet meer of hij bij een cruciale meeting aantekeningen heeft gemaakt. Dat kan toch niet. De advocaten van mijn broer zijn er dan ook helemaal klaar mee. Ze willen de waarheid boven tafel krijgen."
Ook spuwt hij zijn gal over de vertegenwoordigers van justitie. "Ze hebben zich niet eens verdiept in de armoedige leefomstandigheden van broer en zijn partner."
Schuld justitieVolgens de advocaten van Van Laarhoven is de veroordeling de schuld van justitie. Het OM zouden geprobeerd hebben om van Laarhoven veroordeeld te krijgen voor iets wat in Nederland niet lukte. Dat zouden ze gedaan hebben door informatie te verstrekken over het onderzoek. Maar ze zouden niet goed genoeg hebben uitgelegd hoe het Nederlandse gedoogbeleid in elkaar zit. Ze zouden niet duidelijk hebben gemaakt dat van Laarhoven gewoon een vergunning had voor zijn coffeeshops en dat hij gewoon belasting betaalde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.