Tien jaar cel en tbs geëist voor moord Linda van der Giesen op parkeerplaats ziekenhuis

14 september 2016 om 00:14
nl
Tegen John F., de ex van de 28-jarige verpleegkundige Linda van der Giesen uit Zevenbergen, is dinsdag in de rechtbank in Breda tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de officier van justitie is John F. een gevaar voor de samenleving en mag hij niet naar buiten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Volgens een rapport van het Pieter Baan Centrum, waar F. is onderzocht, is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Het advies van de kliniek was dinsdag ook tbs met dwangverpleging.
De gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden dat John F. zich bewust was van zijn vermeende daad en dat hij niet onder invloed was van een psychose. Wel lijdt hij volgens de experts onder meer aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
ZIE OOK: Familie van Linda van der Giesen spreekt in rechtszaal: 'Eeuwig gat in mijn hart geslagen'
Kans op herhaling grootDe experts noemden de kans op herhaling bij John F. bovendien groot. F. zou slecht tegen kritiek kunnen, egocentrisch zijn en door zijn gedrag zijn vastgelopen in alle facetten van zijn leven.
Volgens de advocaat van F. hebben de gedragsdeskundigen die F. onderzochten te weinig kennis van zijn strafdossier. De raadsman pleitte er daarom voor dat de ervaren deskundige Peter van Panhuis de zaak nog eens tegen het licht zou houden, maar de rechtbank gaat daar niet in mee omdat het rapport van de gedragsdeskundigen geen toegevoegde waarde heeft.
LEES OOK: Had schutter John F. een psychose? Rapport klaar, gedragsdeskundigen aanwezig bij rechtszaak Linda
Lees alles over deze zaak op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.
Pistool tegen kinVan der Giesen werd vorig jaar neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis. F. verklaarde dat hij op die dag zelfmoord wilde plegen en zegt zich niets van zijn daad te herinneren. Hij zou naar Linda toegereden zijn, haar bij het ziekenhuis hebben opgewacht en het pistool op zijn kin hebben gezet. Hierop zou Linda haar duim hebben opgestoken, alsof ze wilde zeggen: 'Doe maar.' "Ze grijnste", zegt F.
Volgens de recherche is het onwaarschijnlijk dat F. het pistool op zijn kin kon zetten. Dit vanwege de lengte van de geluidsdemper. Een oogetuige spreekt de lezing van F. ook tegen. Volgens hem remde F. krachtig en stopte hij tussen twee auto's. Hij liep schreeuwend en met getrokken pistool doelgericht af op Linda, aldus de ooggetuige.
Volgens F. was de moord een opwelling, geen voorbedachten rade. Hij zegt dat er slechts sprake is van doodslag. De officier van justitie gelooft, vooral dankzij de verklaringen van de getuige, niet. "Hij heeft de moord tot in de puntjes voorbereid." Advocaat Jan-Hein Kuijpers van F. wil de getuige nogmaals aan de tand voelen. "Ik twijfel zeer over wat hij gezien heeft."
Simkaart verbrandenNa zijn daad reed F. naar een vriendin, zo verklaarde hij. Die zou hem geadviseerd hebben om zijn simkaart te verbranden, om te voorkomen dat de politie hem snel zou vinden. Ook heeft hij een paar gram coke gesnoven. Vervolgens reden ze samen naar de Media Markt om een nieuwe telefoon te kopen. De auto dumpten ze in Den Bosch.
Het pistool verstopten ze in de kelder van een huis in Eindhoven. John F. zou zijn daad tot in detail hebben verteld aan de vriendin. Zo vertelde hij dat 'de derde kogel niet eens meer nodig was'. Bij de tweede kogel zou het hoofd van Linda al omlaag zijn gegaan.
Niet te verkroppenHet was Sharona, de huidige vriendin van John, die de dag na de moord meeging naar het politiebureau in Roosendaal. F. zou niet hebben kunnen verkroppen dat Linda een nieuwe vriend had gevonden.
Linda en andere ex'en probeerden John gek te maken met foto's van Linda die kuste met haar nieuwe vriend. F. erkent uit wraak naaktfoto's van Linda op facebook hebben gezet en die later te hebben verwijderd. F. noemt vermeende bedreigingen die hij zou hebben geuit 'waanbeelden' van zijn ex'en.
SMS'jesJohn stuurde Linda smsjes waarin hij haar de huid vol schold. "Nog een paar weekjes, en dan is iedereen van mij af. No worries", zou hij ook nog hebben laten weten. In een telefoongesprek met zijn huidige vriendin Sharona zou hij hebben gezegd Linda mee te nemen als hij doodging. F. kan zich ook dat niet meer herinneren.
De zus van Linda en haar vader verlieten de rechtszaal na het uitspreken van de eis. Het verweer van advocaat Jan-Hein Kuijpers van F. wachten zij niet af.
Crime passionelVolgens Kuijpers was het doodschieten van Van der Giesen een crime passionel, die voortvloeide uit angst en wanhoop. Linda en een andere ex wilden hem in de greppel laten eindigen. Volgens Kuijpers werden er motorclubs ingezet om F. ernstig te bedreigen. Hij zou twee keer uit zijn huis zijn gevlucht, na bedreigingen van No Surrender en Satudarah.
Kuijpers is het met name niet eens met de tbs en dwangverpleging. Hij vindt dat er sprake is van doodslag, zo zei hij aan het eind van de 11,5 uur durende zittingsdag. Op dinsdag 27 september doet de rechter uitspraak.
[ScribbleLive:http://scrbliv.me/2318399]
De liveblog is ook in groot scherm terug te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.