Video

Hoogleraar kritisch over sanering asbest Den Bosch

27 september 2016 om 20:30
nl
Hoogleraar Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt dat de gemeente Den Bosch 'in overdrive' is gegaan na de brand aan de Westwal afgelopen zondag. Bij de brand kwam asbest vrij en de gemeente sloot een volle dag later alsnog straten af om daar schoon te gaan maken.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Dit tot verbijstering van de buurtbewoners. "De hele zondag waren we buiten, kinderen speelden in de tuin, auto's reden af en aan," zei een buurtbewoonster. "En een dag later moet ineens alles worden schoongemaakt." De buurtbewoners maakten zich zorgen. "Ik heb al de hele dag ingeademd, wat ik maar kon inademen."
LEES OOK: Nog veel vragen over asbest na grote brand in Den Bosch
'Overheid is bang'Ira Helsloot is hoogleraar veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en doet veel onderzoek naar de manier waarop de overheid met asbest omgaat. "Als overheid moet je niet een dag later nog iets gaan doen. Als er überhaupt al risico was, had de gemeente meteen alles af moeten zetten."
"Dit is een overdrive-reactie," zegt Helsloot. "De overheid is bang. Ik zit op de lijn dat elke vorm van incidentele blootstelling aan asbest geen gevaar oplevert. En alles wat een overheid dan doet aan asbestsanering is disproportioneel."
LEES OOK: Asbest opruimen na brand: wie gaat dat betalen?
'Ingewikkeld krachtenveld'Maar Helsloot heeft ook begrip voor de positie van de gemeente. "Na zo'n brand kom je in een ingewikkeld krachtenveld, met adviseurs die je van alles influisteren. Deskundigen zeggen dat je van elke vezel asbest kanker kan krijgen, maar dat risico is heel erg klein. Als overheid is het heel lastig om tot een verstandig besluit te komen."
Volgens Helsloot is er bij de overheid gebrek aan kennis over de risico's en neemt een gemeente al snel teveel maatregelen. "Uit angst voor een onbekend risico of aansprakelijkheid. Of uit angst dat een buurt er niet mee om kan gaan. Terwijl onderzoek uitwijst dat burgers echt wel snappen dat er een klein risico is."
Nog steeds onderzoekDe gemeente Den Bosch laat dinsdag weten dat in sommige straten nog steeds onderzoek plaatsvindt binnen enkele woningen en op daken van panden in de directe omgeving van het afgebrande pand. In de Enckevoirtstraat is er sprake van asbest op straat. Ook hier gaan de woningen onderzocht worden. Deze straat blijft nog afgesloten.
De Van der Does de Willeboissingel is inmiddels schoon en is weer open voor bewoners en verkeer. Volgens de gemeente kunnen roetdeeltjes of verbrande resten in tuinen of terrassen zijn terechtgekomen. Advies is om dit met handschoenen op te ruimen en in de afvalcontainer te doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.