Onrust onder dakdekkers na serie autobranden: 'Ik kijk drie keer per avond of mijn bus nog heel is'

DEN BOSCH - Het lijkt een gerichte actie te zijn. Afgelopen zaterdagavond en -nacht gingen vijf auto's in vlammen op in Den Bosch. De auto's stonden geparkeerd in de wijk De Meerendonk en waren allemaal van schoorsteenvegers en dakdekkers. Vast een zuur persoon die op deze manier denkt extra werk te krijgen, denken veel dakdekkers.

Bang om over de serie autobranden te praten, zijn de bedrijven niet. Toch willen ze bijna allemaal anoniem blijven. "Ik wil er niet mee geassocieerd worden," zegt een dakdekker. "Straks googelt een klant mijn naam en dan sta ik in een artikel over autobranden."

Want de gebeurtenissen van afgelopen weekend zijn slecht voor de branche, daar zijn alle dakdekkers het over eens. En onrust is er ook. "Ik kijk drie keer per avond of mijn bus nog heel is."

'Oorlog? Complete lulkoek'
Maar alle ondervraagde dakdekkers ontkennen dat er sprake is van een oorlog, zoals wel eens voorkomt bij glazenwassers of taxichauffeurs. Wel is er een hevige concurrentiestrijd en zijn er een groot aantal louche bedrijven actief in Den Bosch. "Daar hebben de goede bedrijven veel last van. Wij zien het met lede ogen aan. Eigenlijk zou de overheid in moeten grijpen," zegt een van de dakdekkers.

Maar een oorlog is 'complete lulkoek'. "Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen," zegt de eigenaar van een groothandel, waar alle dakdekkers in de ochtend hun materialen komen halen. "Er is hier helemaal geen vijandige sfeer, eerder vriendelijk en gezellig." Een ander bedrijf: "Als ik iets niet weet over een type dakpan, dan kan ik gewoon een andere dakdekker bellen, dat is allemaal geen probleem."'Vast zurig iemand'
Maar er is wel eens afgunst, zeggen de bedrijven. "Soms scheppen mensen wel eens op over hoeveel geld ze verdienen," zegt een dakdekker. "Dan gaan ze overdreven lopen tellen. Je moet het gewoon zakelijk houden. Misschien heeft het ene bedrijf het andere bedrijf iets geflikt."

Een niet ondenkbaar scenario, denken de ondervraagde dakdekkers. "Er lopen wel wat klaplopers tussen," zegt de één. "Jongens met een criminele achtergrond die hier hun hand niet voor zouden omdraaien." Een andere dakdekker: "Het is vast een zurig iemand die denkt hier extra werk mee te krijgen. Maar er is werk zat en je concurrent rijdt morgen weer rond met een nieuwe bus." 

De politie is bezig met een onderzoek en roept getuigen op om zich te melden.