Wanneer pusht Omroep Brabant? De hoofdredactie legt het uit

29 december 2017 om 16:08
nl
Omroep Brabant stuurde dit jaar tot nu toe 390 pushberichten. Wanneer versturen we er eentje? En waarom eigenlijk? Onze adjunct-hoofdredacteur Marjo L’Homme legt het uit.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Omroep Brabant stuurt pushberichten bij belangrijk nieuws. Vaak zijn dat plotselinge gebeurtenissen waarvan de redactie denkt dat Brabanders, of mensen die iets hebben met Brabant, dit heel graag willen weten”, zegt zij.

Nieuws- en service-push
De redactie onderscheidt twee categorieën: de nieuwspush en de service-push. “De nieuwsnotificatie versturen we bij een bijzondere gebeurtenis. Vaak zijn dit vervelende of verdrietige zaken zoals een baby die na een ongeluk uit de auto wordt geslingerd en op de snelweg belandt.”

Maar Omroep Brabant pusht ook berichten die in de servicecategorie vallen. “Als een van de snelwegen in Brabant urenlang dicht is door een ongeluk vinden we dat we dit aan ons publiek moeten laten weten. Kwestie van behulpzaam zijn aan je publiek”, aldus Marjo.

Hoe werkt het dan?
“De redactie volgt op allerlei manieren alles wat er in de provincie gebeurt. Zodra er iets aan de hand is dat dermate afwijkend of bijzonder is, kan iedereen op de redactie voorstellen om een pushnotificatie te laten uitgaan. Een redactiechef moet er uiteindelijk wel een klap op geven. Voor de duidelijkheid: alleen mensen die hebben aangegeven notificaties te willen ontvangen krijgen ook zo’n pushbericht. Je kunt dit aanzetten in de Omroep Brabant app. En natuurlijk ook weer uitzetten, maar dat hebben we natuurlijk liever niet.”

Omroep Brabant pusht tussen 07.00 uur en 2300 uur. Komende Nieuwjaarsnacht gaan we daar trouwens een uitzondering op maken. We pushen dan tot 02.00 uur. “We gaan ervan uit dat iedereen dan net wat langer wakker is en mocht er groot nieuws zijn in deze bijzondere nacht dan willen we je dat niet onthouden. Ga je al wat eerder naar bed dan kun je natuurlijk ook het geluid van je notificatie uitzetten.”

Waarom pusht Omroep Brabant weinig positief nieuws?
“Als je naar de top 25 van meest gelezen pushes kijkt dan blijkt dat het heel veel weer en verkeer is. En bij die berichten over het verkeer zijn het zonder uitzondering slecht nieuws-berichten. Overigens geldt dat ook voor het weer. Een mooie zonnige dag geeft weinig aanleiding tot een push tenzij er weer sprake is van een hittegolf. Alles dat afwijkt van het reguliere is doorgaans nieuws en vaak zijn dat vervelende zaken.

Natuurlijk wordt er ook bij goed nieuws gepusht. Belangrijke overwinningen van Brabantse sporters zijn altijd pushwaardig. Reken maar op een pushnotificatie als Michael van Gerwen dit weekend wereldkampioen darten wordt in Londen!”

Twijfelen we wel eens over een push?
“Ja, natuurlijk gebeurt dat. Soms wordt er op de redactie ook pittig gediscussieerd of we iets wel of niet moeten pushen. Bij de zoektocht naar het kind in de Zuid-Willemsvaart bijvoorbeeld.

De auto lag in het water en de bestuurder kwam daarbij om het leven. Het kinderstoeltje in de auto was leeg. De hulpdiensten kwamen in actie omdat niet gelijk duidelijk was of er ook nog een kind in de auto had gezeten. Doordat er op grote schaal werd gezocht en er veel publiek aanwezig was besloten we te pushen om onze volgers te informeren."

"We hadden natuurlijk ook kunnen afwachten wat de zoekactie op zou leveren, maar dan speelt toch mee dat er veel publiek getuige is van een grote zoekactie. Uiteindelijk bleek dat er gelukkig geen kind in de auto had gezeten. Als we hadden gewacht tot het einde van de zoekactie hadden we hoogstwaarschijnlijk besloten om niet te pushen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.