'De Onderwijzer' opgepakt bij oprollen van drugsbende, wie is deze man?

11 januari 2018 om 13:46
nl
De Belgische en Nederlandse politie hebben een grote drugsbende opgerold. Centraal daarin stond een 'oude bekende' van de Brabantse politie: John H. uit Sint Willebrord. Een onderwereldfiguur die weet wat het is om handel te drijven met de hele wereld. Van zijn drugspilletjes snoepten ze twintig jaar geleden al in New York, Frankfurt, London en Tel Aviv.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De 60-jarige John H. is bekend omdat hij volgens politie en justitie leiding gaf aan de York-bende. Dat was een grote internationaal vertakte drugsorganisatie die Brabantse xtc-pillen, hasj en coke distribueerde. Een 'beroepscrimineel', zo werd hij donderdag genoemd.

LEES OOK: Grote internationale drugsbende opgerold, vijf verdachten opgepakt in Brabant

Luxe leventje
De politie begon het onderzoek met de codenaam York in de zomer van 1996. John H. was in in beeld gekomen door zijn nogal luxe leventje. Hij woonde in Sint Willebrord in een villa met camera's en rolluiken. De voormalige PABO-student, vandaar de bijnaam De Onderwijzer, kwam steeds beter in het vizier.  

Toen bij grensovergang Hazeldonk een partij van 300 kilo cocaïne werd onderschept, verstopt in rollen tapijt, werd een verband met hem gelegd en een boomkweker uit Zundert. Daarna was het vermoeden van de politie dat H. coke zou importeren vanuit Zuid-Amerika en via Spanje naar Nederland zou halen. Maar hij hield zich ook bezig met hasj en pillen.

Hij omringde zich met vertrouwelingen uit Sint Willebrord en omgeving, zoals Patrick F. en Jack W. Die Jack W. was jurist en werkte als milieuambtenaar op het gemeentehuis in Rucphen. Daar werd hij wel eens gebeld voor en ritje met vracht naar Amsterdamse criminelen.

'Klapdag'
Op 11 oktober 1999 volgde de 'klapdag'. Er werden zeker 44 verdachten opgepakt, onder wie John H. De politie trof talloze soorten drugs aan en een compleet wapenarsenaal. Een verdachte, Gerard H., was sinds 1998 spoorloos. De politie zoch onder meer naar hem in een stuk grond in Rijsbergen maar hij is tot op de dag van vandaag vermist.

Uit rechercheonderzoek kwam naar voren dat in de groepering rond H. pillen werden gemaakt in drugslabs in West-Brabant, waaronder Oud-Gastel, Baarle Nassau en Rijsbergen. In Amsterdam hadden ze een afnemer.

Undercoveragent
Daar woonde hun contact Eddie S., alias De Neus. Deze Israelische zakenman verhandelde de pillen in de VS en in Israël. In Israël zette de politie een undercoveragent in om de bende te ontmaskeren. Het was daar groot nieuws toen operatie Octopus leidde tot de arrestatie van de tak in het Midden-Oosten. Eddie S. bezit diverse panden in de hoofdstad, hij is nu 68.

Een belangrijke rol in de organisatie had ook Patrick F., alias De Snor. Hij werd bekend toen de kerk in Sint Willebrord nieuwe ramen nodig had. De Willebrordse vrienden en weldoeners doneerden toen naar verluidt vijftigduizend gulden voor de restauratie van het godshuis. Die Patrick F. belandde jaren later weer in de cel, opnieuw voor drugsproductie in Waalwijk.

Voor de kerk
Op een benefietcd die gemaakt werd, stond ook een foto van Patrick F.. De cd was alleen al legendarisch omdat er een zingende kapelaan Ad De Bok opstond. Hij was de zeer geliefde dorpspastoor die al kort na zijn dood een standbeeld kreeg. Hij bracht een ode aan zijn dorpje Sint Willebord. De anderen zongen: 'T is voor de kerk, 't is voor de ramen'. Op de melodie van We Are The World.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.