Breda volgt winkelend publiek straks op de voet, of je wil of niet

15 november 2016 om 16:09 • Aangepast 21 november 2020 om 06:01
nl
De gemeente Breda gaat het aantal wifisensoren in de binnenstad flink uitbreiden tot zestig. Nu zijn er al een paar van die apparaten die contact maken met mobieltjes. Ze registreren welke route bezoekers afleggen en hoeveel mensen er aan het shoppen zijn. Maar dat registreren gebeurt zonder dat iemand het merkt en daar is wel wat discussie over.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

In veel winkelstraten, winkels en winkelcentra in ons land hangen die apparaatjes al. Zeker zeven Brabantse gemeenten hebben de apparaten in gebruik, maar nog niet op grote schaal, zoals Breda nu aankondigt. Het bedrijf Cittytraffic heeft een lijst met plekken waarop ze hangen. De kwestie van de wifisensoren op straat leidde afgelopen zomer al tot ophef, na onderzoek van RTL-nieuws. Onze privacy wordt aangetast, was de boodschap.
[tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/798536074477916161]
AnoniemDe Autoriteit Persoonsgegevens is de landelijk toezichthouder en heeft strenge regels voor het gebruik van sensoren die voorbijgangers vastleggen. Een van de regels is dat je de meetgegevens van de mobieltjes alleen anoniem mag opslaan. 'Alle info moet je onmiddellijk en onomkeerbaar anonimiseren', zegt een woordvoerder van de Autoriteit. Dat belooft de gemeente Breda ook te gaan doen.
Een andere belangrijke regel: de gemeente Breda moet van de Autoriteit bezoekers waarschuwen dat ze digitaal 'gevolgd' worden. Hoe je dat doet en of dat moet met waarschuwingsborden of een brief of iets dergelijks, dat is niet precies bepaald. Volgens de gemeente is dat waarschuwen niet nodig. 'Informeren doen we bij deze, er is niks geheimzinnigs aan', zegt een gemeentewoordvoerder die verwijst naar de gemeentelijke website waarop de aankondiging staat.
Er loopt overigens geen onderzoek naar deze kwestie in Breda, meldt de Autoriteit.
Doel tellingenDe gemeente Breda schrijft dat wifisensoren de stad aantrekkelijker moeten maken. Door bezoekers te registreren ontstaat een goed beeld van de aantallen bezoekers en de route die iedereen aflegt.
Maar er is meer mogelijk met de sensoren. Nu al is er slimme verlichting in de Willemstraat. Dat zijn led-lampen die reageren op passanten en ze in feite volgen. Die slimme verlichting wordt uitgebreid naar andere delen van de stad. Verder denkt de gemeente ook aan digitale wegwijzers.
OnzichtbaarIedereen die het er niet mee eens is heeft toch een mogelijkheid om zich er aan te ontrekken. Even wat surfen levert diverse tips op om de wifisensoren te omzeilen. Zo kun je om te beginnen in ieder geval je bluetooth en wifi uitzetten om onzichtbaar te blijven voor de sensoren.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.