Appeltje van Oranje 2017 telt negen Brabantse kanshebbers

1 december 2016 om 14:58
nl
Samenwerken en waarderen. Dat zijn de toverwoorden waarmee ook volgend jaar instellingen in Brabant in aanmerking hopen te komen voor een Appeltje van Oranje. Ditmaal zijn de kanshebbers initiatieven die gericht zijn op kwetsbare kinderen. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vanaf vrijdag kan er via www.oranjefonds.nl/stem gestemd worden op onder meer negen projecten uit Brabant. Juist op die dag brengt koningin Máxima een bezoek aan gemeenschapscentrum de Pracht in Aalst, dat vorig jaar werd uitverkoren.
Brabantse Dorpen DerbyIn Stevensbeek weten ze hoe het is om in de prijzen te vallen. Samen Stevensbeek, genomineerd voor een Appeltje, hield vorig jaar 12.500 euro over aan de Brabantse Dorpen Derby.
“Met dat geld hebben we plannen voor de komende vier jaar opgezet, maar”, vertelt voorzitter Tanja van Sambeek, “ondertussen worden we door steeds meer mensen benaderd met eigen initiatieven. En ook al gaat het in de meeste gevallen om vrijwilligerswerk, het kost toch geld. Om bijvoorbeeld een kopje koffie te kopen of materialen aan te schaffen.”
'Goed werk'“Onze activiteiten zijn erop gericht om de band tussen de inwoners van ons dorp en de bewoners van het asielzoekerscentrum te versterken en de leefbaarheid van Stevensbeek te verbeteren. En het werkt: we zijn bezig met het opzetten van een pool voor vrijwilligers. Verder hebben verschillende teams van SVS, de plaatselijke voetbalclub, aanwas gekregen vanuit het azc. Daarom kunnen ze blijven bestaan. Ook doen statushouders of vluchtelingen goed werk voor de basisschool of de kinderboerderij en is er zelfs een muziekband gevormd, die nog steeds optreedt.”  
Positief gevoelIn Tilburg maakt De Bodde Biezonderwijs, een andere kandidaat voor een Appeltje, zich sterk. ‘Betrokken, Ontwikkelings- en Doelgericht, strevend naar een passende Deelname aan de maatschappij en gericht op het versterken van een positief gevoel van Eigenwaarde’, staat er op de site van deze onderwijsinstelling. Hoogdravende woorden, maar wat betekenen ze in de praktijk?
Directeur Anja Hulshoff: “De Bodde is een school waar voortgezet speciaal onderwijs wordt gegeven. Dagelijks kunnen zes van onze leerlingen terecht in het Boddehuis. Dit is een pand dat we door medewerking van drie woningcorporaties in Tilburg mogen gebruiken. Onze scholieren leren hier hoe het is om in een huis te wonen, om post te krijgen en om iets te doen voor de buren. We willen ermee aantonen dat kinderen met een bepaalde achterstand in de toekomst wel degelijk iets voor de maatschappij kunnen betekenen. We vinden alle aandacht voor ons dan ook heel belangrijk.”
Petje AfEen vergelijkbaar verhaal vertelt Maartje Mulder. Zij is woordvoerster van de landelijke stichting Petje Af, die ook in Breda actief is en eveneens kansrijk is. Hier bieden vier scholen kinderen van tien tot veertien jaar een weekendschool aan. “Dan moet je denken aan meisjes en jongens, die wel het talent en de capaciteiten hebben, maar niet de mogelijkheid om die te kunnen ontwikkelen”, legt Maartje Mulder uit.
“Dat heeft vaak te maken met de opleiding die hun ouders hebben genoten. Wij vinden dat de plek waar de wieg van iemand heeft gestaan nooit kan bepalen hoe iemands toekomst eruit ziet.”
Gastles en presentatieDe weekendschool biedt de deelnemers een programma van vier weken. Maartje Mulder: “Op de eerste zondag komt er iemand uit de praktijk, een rolmodel, een gastles geven. Daarna gaan de kinderen naar hem of haar toe. De week daarop verzorgen ze, ook voor hun ouders, een presentatie waarna de cyclus wordt afgesloten met een ochtend die in het teken staat van cultuur of gezondheid.”
Zes andere kandidatenDe zes andere Brabantse kandidaten zijn: Buurtonderneming Woensel-West (Eindhoven), Contour Twern (Tilburg), Humanitas (Eindhoven), Stichting Compass (Uden), Stichting Helpinghands4you (Eindhoven) en Stichting Zebra (Den Bosch).
De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar in mei uitgereikt door koning Willem-Alexander. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.