Video

'Schrijnend en teleurstellend': Heeze-Leende gaat boeren helpen die getroffen zijn door hagelstorm

8 december 2016 om 09:46
nl
"Het is echt schrijnend en heel teleurstellend." Wethouder Wilma van der Rijt van de gemeente Heeze-Leende vindt dat het de hoogste tijd is om zelf in actie te komen voor de boeren die getroffen zijn door de hagelstorm. Omdat Den Haag niet met geld over de brug wil komen en de provincie nog steeds aan het uitzoeken is hoe ze kan helpen, gaat ze de krachten bundelen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Op 23 juni trok er een extreme hagelbui over het zuidoosten van Brabant. De schade na de bui was enorm. Er waren veel gedeukte auto's en kapotte daken, maar vooral boeren werden flink getroffen. Lange tijd werd geprobeerd het gebied uit te roepen tot rampgebied. Maar Den Haag wilde hier niets van weten.
ZIE OOK: Regio wil meer compensatie voor hagelschade
'Eerder gas moeten geven'Van de Rijt: "Er is op diverse plekken snel hulp nodig. Iedereen loopt echter tegen regels aan. Het is ook heel lastig, maar misschien had de provincie ook eerder gas moeten geven." De gemeente Heeze-Leende gaat nu kijken hoe ze de getroffen boeren kan helpen. Dat wil ze per situatie gaan bekijken. Zo wil ze helpen om daken die vervangen moeten worden te voorzien van zonnepanelen. Op deze manier kunnen de kosten voor de boeren gedrukt worden.
'Snelle sloop'De gemeente wil nog kijken of er subsidiepotjes zijn, of dat collectieve aanbesteding van werk de kosten kunnen verminderen. Ook wordt aanpassing van bestemmingsplannen overwogen om in bepaalde gevallen over te gaan tot snelle sloop en locaties een andere invulling te geven.
ZIE OOK: 'Het lijkt een oorlogsgebied': auto's, daken en schuttingen naar de knoppenhttp://www.omroepbrabant.nl/?news/251080552/Het%2Blijkt%2Been%2Boorlogsgebied%2Bautos,%2Bdaken%2Ben%2Bschuttingen%2Bnaar%2Bde%2Bknoppen%2B.aspxDe gemeente wil gaan samenwerken met landbouworganisatie ZLTO en de energiecoörperatie Opgewekt Heeze-Leende.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.