Huiswerk, leraar, klas... deze woorden zijn 'verboden' op de Tilburg University

13 december 2016 om 21:44
nl
'Ik ga nu naar school, want mijn les begint over een halfuur.' Het is een zin die ze liever niet horen op de Tilburg University. Univers, de onafhankelijke nieuwswebsite van de universiteit schrijft over een lijst met 'verboden woorden' die de universiteit hanteert.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het gaat om een lijst waarop ook veelgebruikte afkortingen en Latijnse woorden staan. Onder het kopje 'Liever niet meer gebruiken' zien we dertien woorden die kennelijk niet gewaardeerd worden, inclusief het in de ogen van de universiteit correcte alternatief.
Geen huiswerk maar zelfstudieZo moet 'school' eigenlijk 'universiteit' zijn. Dat klinkt misschien nog logisch, maar ook 'leren' (moet zijn: 'studeren'), directeur (moet zijn: 'rector') en 'les' (moet zijn: 'college volgen') zijn taboe. En wie hardop zegt dat hij zijn huiswerk nog moet maken gaat ook de fout in, Tilburg University spreekt liever van 'zelfstudie'.
Geen 'doorsnee' vocabulaireTom Grosfeld van Univers is kritisch op de woordenlijst. "Studenten komen hier om hun perspectief te verbreden. Zelf nadenken, kritisch zijn, niet alles klakkeloos overnemen en accepteren. Maar het beestje bij een zelfgekozen naam noemen gaat te ver. Je noemt het beestje zoals de universiteit dat voorschrijft" aldus Grosfeld. "We willen middenin de maatschappij staan, maar gaan ons niet verlagen tot ‘doorsnee’ vocabulaire."
Volgens een woordvoerder van Tilburg University gaat het om een openbare webpagina, die gemaakt is door studenten, voor studenten die net van de middelbare school komen. "Het is bedoeld om ze helpen aan te passen aan het universiteitsleven. Op verzoek van studenten is deze woordenlijst met uitleg gemaakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.