Internetfraudeurs doen zich voor als ouders van Serious Request-held Tijn: 'Dit is in en in triest'

29 december 2016 om 17:36 • Aangepast 21 november 2020 om 04:52
nl
Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de hartverwarmende acties rondom de zesjarige Tijn uit Hapert. Donderdag kwamen de eerste meldingen binnen over berichten en inzamelingsacties waarin oplichters geld proberen af te troggelen. Dream or Donate, een internationaal platform voor online crowdfunding, meldt aan Omroep Brabant dat een valse actiepagina per direct is verwijderd.
Profielfoto van Quekel SebastiaanProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door
Quekel Sebastiaan & Eva de Schipper

“Het is triest om te zien dat ze geld willen verdienen over de rug van een doodziek jongetje," reageert Lion van der Velden, oprichter van de échte actie 'Geef ze nog tijd met #Tijn'.
De zesjarige Tijn klopte vorige week aan bij het Glazen Huis in Breda om zijn verhaal te doen. Dat ontroerde zo veel mensen dat er spontaan een mega-giftenstroom op gang kwam en mensen hun nagels gingen lakken; van politici tot artiesten.

Wachten op privacy instellingen...

Valse paginaNog altijd staat heel Nederland als één blok achter Tijn, maar helaas zijn er ook mensen die misbruik van de situatie willen maken. Op Twitter doen fraudeurs zich voor als de ouders van Tijn. In diverse tweets werd doorverwezen naar een pagina op Dream or Donate, waarin werd gevraagd om geld te doneren voor Tijn. De pagina was ongeveer een uurtje in de lucht, meldt Dream or Donate. “De oprichter van de echte Tijn-pagina werd door verschillende mensen getipt dat er een valse actie op touw was gezet. Daarop hebben wij onmiddellijk geacteerd.”
'In en in triest'De pagina is offline gehaald en de IP-adressen van de fraudeurs zijn geblokkeerd. “Het gebeurt helaas vaker dat mensen dit soort frauderende dingen doen”, verzucht de eigenaar van Dream or Donate. “Dat zie je vooral bij hele grote acties. Daarom voeren wij bij acties van die omvang extra controles uit en letten we goed op registraties van valse accounts. Het is ongelofelijk jammer en in en in triest dat er mensen zijn die misbruik willen maken van zo’n aangrijpende actie. Uiteraard nemen wij hier afstand van.” Dream or Donate voelt zich niet de juiste partij om aangifte van oplichting te doen.
Initiatiefneemster Lion van der Velden ontving via via waarschuweningen over de neppe Twitteraccount en doneerpagina. "Ze hadden letterlijk de hele pagina gekopieerd, inclusief mijn naam, en zijn zelf een actie gestart.”  Van der Velden heeft toen meteen contact opgenomen met de eigenaar van Dream of Donate. “Zij letten nu goed op of er nieuwe acties worden gestart voor Tijn.”
'Hoe kom ik aan dertigduizend euro?!'Lion van der Velden en haar man zijn goed bevriend met de ouders van Tijn. Ze wilden graag iets doen voor het gezin en daarom besloten ze geld in te zamelen. Op de zondag voorafgaand aan de Serious Request nagellakactie startte Lion de actie met als doel het ophalen van 30.000 euro. “Op maandag stond de teller op 2500 euro. Toen kreeg ik wel een beetje buikpijn, want hoe kom ik aan 30.000 euro?!”
Maar dat liep dus even heel erg anders toen Tijn’s vader, Gerrit, besloot langs te gaan bij het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda. “Dat heeft mijn actie een enorme boost gegeven.” Inmiddels staat de teller op ruim 2 ton. De ‘Geef ze nog tijd met #Tijn’-actie duurt nog tot begin januari. Daarna wil Lion het geld graag aan Tijn en zijn familie overhandigen.
ZIE OOK: Serious Request haalt 8.744.131 euro op, met 2,5 miljoen dankzij Tijn
Zeldzame ziekteTijn lijdt aan terminale hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld.
De zesjarige jongen heeft vermoedelijk nog hooguit een jaar te leven en had met zijn ouders besloten zich in te zetten voor de inzamelingsactie van Serious Request van NPO 3FM vanuit Breda. De lak-actie voor 3FM Serious Request van Tijn haalde binnen een paar dagen meer dan 2,5 miljoen euro op.

ZIE OOK: Miss Montreal raakt gevoelige snaar met liedje over Tijn: 'Je bent een voorbeeld voor ons allemaal'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.